Liceul International Logo
 • De ce ICHC?
 • La Liceul Internațional de Infromatică vrem să dăm fiecărui elev șansa să obțină experiență și succese internaționale pentru a-și putea continua studiile la una din universitățile cele mai bune din România, cum sunt Politehnica, Univ. de Medicina, Univ. București, sau una din universitățile de top din străinătate, cum sunt Harvard, Princeton, MIT, etc, la care învață în prezent absolvenții liceului nostru. Înțelegem că drumul spre success necesită dedicație și multă muncă, dar cel mai important pentru viitorul unui elev este sprijinul profesionist și un program intens de studiu. Noi oferim elevilor noștri cel mai bun mediu de lucru și sprijin specializat pentru a-i ajuta să-și clădească un viitor maibun.  - Pregătire intensivă pentru Olimpiadele Naționale
  - Ultimele tehnologii în informatică și participarea la Olimpiade Internaționale de Proiecte Informatice
  - Participarea la Olimpiade Internaționale ale Științelor
  - Pregătire intensivă pentru Concursul NASA Space Settlement
  - Pregătire pentru elevii specialiști în științele umaniste
  - Cluburi After School
  - Pregătire Cambridge, ECDL, SAT și DELE
  - Excursii tematice în străinătate
  - Platforma online pentru studiul științelor
 • Corpul Profesoral
 • Successes
 • DESPRE NOI
 • ADMITERE
 • OLYMPIADS
 • MY ICHC
 • ORGANIZAȚIILE
 • CONTACT

Liceul International Activities

Edis Memiș, premiant la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada

Edis Memiș, elev în clasa a IX-a la Liceul Internațional de Informatică din Constanța, pregătit de prof. Cristina Văcărescu, premiant național absolut și medaliat cu aur la Olimpiada Națională de matematică, s-a întrecut pe sine însuși, obținând Premiul II cu medalie de argint la Olimpiada Internațională ”Tuymaada”, matematică, categoria juniori. Edis atribuie succesul lui pregătirilor asidue pentru olimpiadele naționale, considerând că nivelul de dificultate al problemelor ar putea să fie comparat cu cele întâlnite la competițiile naționale din țara noastră. Olimpiada Internațională Tuymaada este organizată de Ministerul Educației și Științelor din Republica Saka, Rusia, iar obiectivele principale ale acestei bine cunoscute olimpiade este de a promova dezvoltarea potențialului intelectual al elevilor excepționali, pentru a-i încuraja în a studia științele fundamentale și în a adopta cooperarea și comunicarea internațională.


Medaliati la Genius Olympiad, New York!

Elevii Liceului International de Informatica Constanta, au obtinut 2 medalii de bronz si doua medalii onorifice la categoriile Robotica si Environmental Quality la una dintre cele mai puternice competitii internationale din lume. Medaliatii nostri sunt Aydin Ahmed Hamza, Calin Septimiu Iulian, Ianc Maria, Iote Vlad-Mihai cu bronz si Casapu Andreas, Clichici Calin, Georgescu Tiberiu, Mircea Andrei cu medalii speciale! Pe langa medalii, elevii Ahmed Aydin Hamza, Casapu Andreas, Calin Septimiu, Clichici Calin, Georgescu Tiberiu si Iote Vlad au fost acceptati la universitatea Suny Oswego: State University of New York cu cate un cec de reducere la studii in valoare de 9000 de dolari! Bravo baieti! TO BE CONTINUED!


Medalie de aur la First Lego League International Open Championship

Echipa Liceului Teoretic International de Informatica, formata din: capitan Calatoru Ioana, Filip Vlad, Bocai Tudor, Pirvu Cristian,Popa Radu, Bucovala Alexandru, Barbulescu Mihai, si antrenori Murat Altun, Murat Anida, au participat la concursul international First Lego League International Open Championship, Bath, UK 2017, unde au fost premiati cu medalia de aur - premiul Juriului. Concursul are 4 probe: Valorile fundamentale (elevii au prezentat cum s-au cunoscut, ce lucruri au in comun, cum si-au impartit sarcinile, cum au interactionat unii cu altii), Proiectul de cercetare (elevii au prezentat un sistem de hranire a animalelor salbatice: animal feeder, la care au folosit limbajele de programare android, app inventor si bineinteles sistemul electronic), Proiectarea robotului ( au prezentat partea de constructie a robotului & schema sistemului de programare) Misiunea robotulu (in care robotul trebuia sa interactioneze cu animalutele de pe plansa, ex: mutarea lor, hranirea, curatarea, etc.) Elevii au avut timp sa viziteze centrul orasului Bath, baile romane celebre din orasul Bath si la intoarce au facut o escala in orasul Amsterdam.


Festivitatea de absolvire a liceului - Promotia 2017

Miercuri, 24 mai, a fost sărbătorită generația 2017 de absolvenți ai Liceului Teoretic Internațional de Informatică. Cea de-a 18-a generație de absolvenți și-a luat la revedere de la profesori și de la viața de licean într-un cadru festiv unde și-au amintit toate momentele frumoase din acești patru ani, micile supărări, dar și marile triumfuri, relația specială pe care au avut-o cu profesorii. În cadrul ceremoniei au fost prezentate realizările academice din ultimul an şcolar și au fost onorați absolventii, acesta fiind ultimul lor moment festiv din viata de licean. Festivitatea s-a incheiat cu zbor de lampioane si un foarte frumos spectacol de artificii. La fel de frumos sa fie si viitorul vostru, dragii nostri!


Galeria de valoare a celor mai buni matematicieni ai României

Cei mai buni la matematica!!! Elevii Liceului Teoretic International de Informatică au demonstrat încă o dată că sunt cei mai buni la matematică din Constanta, si chiar din toată țara, întorcandu-se acasă de la Olimpiada Națională cu 2 Premii I, 3 mențiuni MEN si cele mai valoroase medalii, de aur si argint. La nivelul clasei a IX-a Edis Memiș a obținut marele Premiu I cu medalie de aur. Edis s-a calificat, de asemenea, și în cadrul lotului național de matematică și astfel, pentru el, competițiile nu s-au terminat în acest an școlar, urmează etapele internaționale. Un rezultat extraordinar a obținut și Radu Zevri, clasa a XI-a, care, de asemenea, a obținut Premiul I cu medalie de aur, dar el a atins și performanța de a obține nota maximă din matematica – punctajul de 28 de puncte, unde toate cele patru subiecte sunt rezolvate perfect. Sorina Andrei, clasa a X-a, Andrei Bâra, clasa a XI-a și Tiberiu Corcescu, clasa a XI-a, toți trei participanți la Olimpiada națională de matematică în fiecare an, au obținut câte o Mentiune MEN, cu medalie de argint. Elevii au fost pregătiți de către prof. Cristina Vacarescu și Mihai Bogdan, care sunt foarte mândri de munca și rezultatele elevilor lor.


Informaticieni de aur, argint si bronz la Olimpiada de Informatica

Elevii noștri se disting in fiecare an cu premii la Olimpiada Națională de Informatică, anul acesta nefiind o excepție. Premianții noștri in acest an au fost: Arif Ozturk, clasa a XI-a, care a obținut o Mențiune MEN si medalie de aur, clasându-se al VI-a la nivel național pe segmentul lui de vârstă. Alături de el a fost Andreas Casapu, clasa a XI-a, care a obținut medalia de bronz și Mihnea Gafton, clasa a XII-a, care a obținut medalia de argint. Cei trei au fost prezenți la Olimpiada Nationala de Informatică in fiecare an, onorându-ne de fiecare dată cu premii și medalii valoroase. Elevii au fost pregătiți de prof. Eden Memet și Altun Murat.


Bursă de studiu

Liceul Teoretic International de Informatica organizeaza sambata, 13 mai 2017, ora 10.00, un examen ce are ca scop oferirea de burse si reduceri din taxa pentru elevii cu rezultate deosebite. Testul va avea intrebari din matematica si limba engleza, iar aportul principal in acordarea reducerilor il va avea matematica. Astfel, toti elevii de clasa a VIII-a pasionati de matematica sunt invitati sa se inscrie prin secretariatul liceului sau pe aceasta pagina web


SAT

Alexandru Oprea din Liceul Internaţional de Informatică (ICHC) a obţinut punctajul maxim (800 de puncte) la matematică la un test pentru admiterea la colegii americane (SAT) şi un punctaj ridicat la fizică (755 de puncte).


Eleva noastră a tradus un text din limba spaniola in limba romană și a obținut o mențiune specială.

Felicitări elevei noastre Costin Claudia care s-a făcut remarcata printr-o traducere foarte buna la concursul Juvenes Translatores, organizat de Uniunea Europeană, la care au participat mii de elevi din toata Europa. Eleva noastră a tradus un text din limba spaniola in limba romană și a obținut o mențiune specială.


International Schools Essay Competition and Debate 2017

Pentru al doilea an consecutiv, Alexandra Chiforeanu a realizat un eseu despre protectia mediului, ce a fost apreciat la nivel international. Eseul ei, "Climatic weapon" s-a clasat printre primele 10% finaliste din cadrul TSL 2017 International Schools Essay Competition and Debate. Felicitari, Alexandra!!!


Firstep 2017

Premiantii cu aur la Concursul National de proiecte FirSTep sunt: Bianca Olingheru, Kevser Erduran, Stefania Dumitrescu, Alexandra Anastase, Andrei Mircea, Vlad Iote, Cristian Gheorghe, Andrei Halciug, Maria Ianc, Didem Geauzar, Andreas Casapu, Calin Clichici, Hamza Aydin si Olivian Cretu. Ei sunt cei care ne vor reprezenta tara si liceul la alte concursuri si olimpiade internationale. Felicitari! Castigatorii medaliei de argint la Concursul National de proiecte FirSTep sunt: Cristian Pirvu, Beatrix Kovacs, Razvan Zamfir, Ruxandra Petcu, celia Oprea, Mircea Timpuriu, Andrei Baltariu, Vlad Filip, Catalin Popa, Sabina Dordea, Ioana Caramiciu, Eliza Mazilu, irina Manu, Nicolas Iliescu, David Cristocea, Timur Catalui. Felicitari! Medaliatii cu bronz la Concursul National de proiecte FirSTep sunt: Alexia Badea, Amira Sarali, Andreea Grigore, Carmen Monac, Andreea Dinu, Stefan Robu, Valentin si Fernando Livadariu, Septimiu Calin, Rares Tincu, Mihnea Iliescu, Robert Mihai, Dragos Ion, Stefania Popa, Paul Ionescu si Ervan Omer. Felicitari!


Maklube

Petrecere cu "Maklube" pentru clasele 12A&B, 11C, 9A !


Consiliul Elevilor al Liceului Teoretic International de Informatica

Consiliul Elevilor al Liceului Teoretic International de Informatica propune un proiect de strangere de fonduri pentru realizarea unei fantani de apa intr-o zona defavorizata din Africa, unde sursele de apa, atat de vitale pentru supravietuire, sunt foarte rare. Reprezentantii Consiliului Elevilor au prezentat pana acum proiectul la clasele a IX-a.


FIFA NIGHT ICHC !

Au debutat noptile eveniment - FIFA Night pentru pasionatii de acest joc. Gamerii ICHC de clasa a IX-a au stat vineri noaptea pana tarziu, au mancat pizza, au innoptat la internat si au luat micul dejun la liceu de dimineata. Primii 3 clasati au fost: Cristi Parvu, Alex Bagia si Marius Flondor.


Robochallenge 2016

Concursul International de robotica Robochallenge a avut loc la Bucuresti in perioada 29-30 noiembrie, iar elevii Liceului Teoretic International de Informatica, mari pasionati de robotica, au avut ocazia de a se intrece cu zeci de concurenti din toate colturile lumii. Stefania Popa, Timur Catalui si Yasin Ibraim, elevi in clasele XI B si C, coordonati de prof. Altun Murat, au reusit perfomanta de a obtine Premiul III si au primit medalii, diplome, un trofeu si 2 placi arduino: RoboShield & Genesis Mainboard. Barbu Andrei, Oprea Alexandru, Culea Horia si Paunescu Adrian din cls XI C & XII A au obtinut locul VI la acelasi concurs. Felicitari!


Sarabanda Autumnala

Vineri, 28 octombrie, Liceul teoretic International de Informatica din Constanta a gazduit o activitate interdisciplinară (prin catedrele de limba romana, matematica, limbi straine) cu istorie in instituție. Astfel, programul activității a propus o reprezentație a piesei caragialiene ”O scrisoare pierduta” in jocul actoricesc al elevilor de la clasa a XI-a C, sub îndrumarea prof. Mariana Capitaneanu. De asemenea, punctul de rezistență al întâlnirii l-a constituit discursul celor doi scriitori Ovidiu Dunăreanu și Mircea Lungu, despre literatura fantastică. Totodată, elevul Robert Olaru (cls. XA) a interpretat live doua piese muzicale cu specific autumnal, iar elevele Suher Abduraman si Sandra Vrînceanu au recitat poemul ”Avem timp”. În timpul întâlnirii doamnele profesoare Mariana Bodea, Nicoleta Cioran, Alexandra Botosanu si Simona Iutes au expus materiale tematice, iar doamna Cemile Ilhan ne-a incantat papilele gustative cu dulciuri reprezentative.


Cupa Parintilor la Tenis de Masa

Miercuri, 12 octombrie, Liceul Teoretic International de Informatica a fost organizatorul unei competitii mai speciale la care invitati au fost tații elevilor noștri. Aceștia, au fost invitați să petreacă câteva ore impreună cu profesorii noștri la o partidă de tenis de masă. Participanții au arătat de ce sunt în stare în partide de părinte – părinte, primii clasați fiind domnii Timpuriu Radu și Bucătariu Ionuț, dar câștigător general a fost voia bună.


ICHC la Targul „IT & Gadget”

Elevii Liceului Teoretic Internațional de Informatică au prezentat pentru toți constănțenii care au vizitat târgul „IT & Gadget” de la Maritimo din perioada 1-2 octombrie, câteva din cele mai interesante proiecte realizate de ei in cadrul orelor de curs sau de club: roboti lego sumo, line follower, vex, arduino & experimente chimice legate de tehnologie. Standul liceului nostru a fost foarte cautat iar elevii au reusit sa impresioneze audiența prin cunoștințele și abilitățile lor. De asemenea, ei au avut oportunitatea de a vizita la randul lor, cele mai tari branduri care aduc noi inovații tehnologice si care au fost prezente la acest târg. Elevii nostrii au putut testa smartphone-uri, tablete, laptop-uri și o mulțime de alte gadget-uri, într-un eveniment unic în Constanța alaturi de cel mai cunoscut blogger roman din domeniu: George Buhnici


Paradis Land

Clasa a 10-a C impreuna cu d-nul diriginte Memet Eden au vizitat luni, 26.09.2016, parcul de aventura "Paradis Land" din Neptum unde s-au relaxat, distrat si au luat o gura de aer proaspat


Invitație la târgul „IT & Gadget”

Liceul Internațional de Informatică va fi prezent și anul acesta in perioada 1-2 octombrie la târgul „IT & Gadget” de la Maritimo, unde cele mai tari branduri aduc cele mai noi inovații tehnologice! Liceul nostru va avea stand la acest targ in care se vor prezenta roboti lego sumo, line follower, vex, arduino & experimente chimice legate de tehnologie. Sunt invitati toti elevii si parintii, programul fiind de la ora 9.00 la ora 21.00, atat sambata cat si duminica. Vino să testezi smartphone-uri, tablete, laptop-uri și o mulțime de alte gadget-uri, într-un eveniment unic în Constanța alaturi de cel mai cunoscut blogger roman din domeniu: George Buhnici!!!
Clubul de robotica Prof. indrumator Murat Altun Prof. indrumator Sedat Dinc Clubul de chimie Prof. indrumator Aydin Muhammet

Raul, calificat la X-Factor

Raul Eregep, elev in clasa a IX-a la Liceul Teoretic International de Informatica, a participat vineri, 23 septembrie 2016, la prima sa etapă de preselecții pentru X-Factor Romania. In fața unor artiști desăvârșiți ca Horia Brenciu sau Ștefan Bănică Jr., Raul a interpretat melodia ”Please forgive me”, de Bryan Adams. El a încântat atât membrii juriului cât și spectatorii si astfel a trecut în etapa urmatoare. Felicitari si mult succes in continuare!


A început școala!

Luni, 12 septembrie 2016, a sunat clopoțelul pentru noul an școlar ce tocmai a început. Elevii Liceului Teoretic Internațional de Informatică s-au reunit din nou cu profesorii și colegii, în timp ce bobocii s-au întalnit pentru prima dată cu cei care le vor fi alături în următorii patru ani. În acest cadru festiv i-am premiat pe elevii cu rezultate deosebite în anul școlar precedent și în fața elevilor și părinților au fost prezentate cadrele didactice. Mult succes tuturor în noul an școlar!


Welcome Picnic și activitați extracurriculare în prima zi de școală

La fel ca în fiecare an școlar, și acesta a debutat printr-un picnic de bun venit pentru elevii claselor a IX- a. A doua zi de școală a fost organizată prin activitați extracurriculare pentru ca elevii să se cunoască mai bine, într-un mediu informal. Astfel, bobocii noștri au petrecut în aer liber, in camping-ul de la capătul stațiunii Mamaia, împreună cu diriginții. Pentru ei această ieșire a însemnat aventură, picnic, jocuri, distracție. În același timp, colegii lor mai mari din clasele X-XII au avut activitati variate: de la vizionare de filme, turneu de fotbal, la joc de volei si seminarii despre bacalaureat.


CEL mai performant sistem de educație!

Centrul de Educație Lumina a fost creat pentru a oferi oportunitatea elevilor să se pregătească pentru susținerea examenelor la care trebuie să participe pe parcursul anilor de școală. Acest obiectiv a devenit cu atât mai important cu cât rezultatele la nivel național din ultimii ani au subliniat nevoia pentru o pregătire sistematizată și aprofundată a materiei. Acum puteți beneficia de pregătire la cele mai înalte standarde la costuri foarte avantajoase. Rezultate garantate!


Medalia de bronz la Olimpiada Internationala GENIUS

GENIUS Olympiad este un concurs international, organizat in Statele Unite, unde participa sute de elevi in fiecare an, concurs ce promoveaza intelegerea problemelor legate de mediu precum si modul de trai al oamenilor. GENIUS solicita elevii sa gaseasca inovatii si solutii cu scopul ameliorarii acestora, iar participantii pot sa isi creeze proiectele dupa standardele categoriilor de SCIENCE, ARTS, CREATIVE WRITING, ENGINEERING, DESIGN, and BUSINESS DEVELOPMENT, si sa participe la acestea pentru a se testa si pentru a aduce idei si planuri cu aplicatii diverse in viata reala. Casapu Andreas si Ibraim Yasin au reprezentat Liceul International de Informatica Consanta la acest concurs, obtinand in final o medalie de bronz la categoria SCIENCE. Aceasta performanta a fost obtinuta cu proiectul G.E.G.E., la baza caruia sta o reforma la nivel national al sistemului de iluminat public, reducandu-i costurile pentru consumul de electricitate si necestitatea mentenantei pana la 90%.


Premiul III cu medalie de bronz la ISWEEP

Doua echipe ale Liceului Teoretic International de Informatica au reușit performanța de a obține medalii de bronz la cel mai mare târg internațional de proiecte științifice, ISWEEP – Olimpiada Internațională de proiecte de energie, inginerie, mediu, care pot fi susținute. Concursul, organizat la Houston, SUA, în luna mai, se află la cea de-a IX- a ediție și a avut anul acesta peste 500 de proiecte care au concurat în finala de la Houston, din peste 70 de țări.Elevii Alexandru Oprea, Robert Lica si Horia Culea au format echipa ce a realizat proiectul "Scientialab of future" si este un laborator virtual de programare web. Mircea Andrei si Roxana Vatamanu au obtinut tot Medalia de bronz, iar proiectul lor se numeste "Energy Cost by android Aplication with java programing".  În perioada petrecută la Houston elevii au făcut o vizită la NASA Johnson Space Center, unde se antrenează astronauții.


Concursul MoonBoots, o alternativa in concursurile de robotica

Echipa Turtle Explorer a Liceului Teoretic International de Informatica s-a clasificat printre primele 30 de echipe selectate dintre 235 de echipe la nivel mondial, ce au participat la Concursul International MoonBots, concurs organizat de Google Lunar Xprize. Pentru a-i motiva in a continua si in etapa urmatoare, elevii, IbraimYasin, Casapu Andreas, GeorgescuTiberiu, Lica Robert, Clichici Calin si Capitan prof. Murat Altun, au primit ca premiu 1 set Lego Mindstorms si 4 seturi VEX IQ Super Kit. Tema proiectului a fost realizarea unui documentar despre viata pe luna in prima etapa, iar in a doua etapa realizarea unei machete cu o statie peluna, care a fost prezentata la centrul comercial Maritimo. Elevii vor participa din nou si anul acesta si le uram Succes!


Premiul I absolut la etapa Internationala a Concursului InfoMatrix

In perioada 26 – 30 mai a avut loc la Bucuresti etapa Internationala a Concursului International de proiecte informatice, InfoMATRIX, concurs organizat de Instituțiile de Învățământ Lumina în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor a Camerei Deputaților, Universitatea Europei de Sud-Est si alte organizatii internationale din Europa, America si Asia.
Echipele de robotica a Liceului international de Informatica au obtinut majoritatea premiilor si medaliilor din concurs, printre care: 2 medalii de aur, 2 medalii de argint, 7 medalii de bronz si 4 mentiuni. Premiul I absolut si medalia de aur a fost castigat de Tiberiu Georgescu si Robert Lica, echipa GGBOT_2.0, care au castigat si un Apple Ipad Mini 2. Cea de-a doua medalie de aur a fost castigata de Roxana Vatamanu si Cristian Gheorghe, urmati fiind de CalinSeptimiu, Aydin Hamza si MirceaTimpuriu, care au obtinut argintul si de Hornet Rares Stefan, Paunescu Adrian, Clichici Calin, Halciug Andrei, Iliescu Nicolas, Casapu Andreas, Zamfir Razvan Florin, Tincu Rares Andrei, Iote Vlad Mihai, Gur Husein si Didem Geauzar, care au obtinut medaliile de bronz. Mentiune au obtinut Popa Stefania, Chiforeanu Alexandra, Filip Vlad, Caramiciu Ioana si Dordea Sabina. Elevii au fost coordonati in proiectele lor de Lego Sumo sau Mini Sumo de catre profesorii Altun Murat si respectiv, Sedat Dinc. Felicitari tuturor!!!

Festivitatea de absolvire a claselor a XII-a

Marti, 7 iunie, a fost sărbătorită generația 2016 de absolvenți ai Liceului Teoretic Internațional de Informatică. Sala Teatrului ”Fantasio” a cuprins toată emoția și bucuria acestei zile speciale. Cea de-a 17-a generație de absolvenți și-a luat la revedere de la profesori și de la viața de licean într-un cadru festiv unde și-au amintit toate momentele frumoase din acești patru ani, micile supărări, dar și marile triumfuri, relația specială pe care au avut-o cu profesorii. În cadrul ceremoniei au fost prezentate realizările academice din ultimul an şcolar și au fost onorațe cadrele didactice ale institutiei, dar au fost și momente emoționante, triste sau vesele, amintiri, cantece și sfaturi pentru absolvenții noștri. În acest an, şefa promoţiei a fost Iris Uta, clasa a XII-a A, care a transmis colegilor un mesaj emoționant despre trecut, dar mai ales despre viitor. Felicitari si mult succes la bac!!!


Test de admitere pentru burse si reduceri

Sambata, 21 mai 2016, ora 10.00, Liceul Teoretic International de Informatica organizeaza un examen de admitere ce are ca scop acordarea de burse si reduceri din taxele de scolarizare. Sunt invitati toti elevii de clasa a VIII-a din jud. Constanta care au rezultate bune la matematica. Testul va cuprinde itemi de matematica si limba engleza. Ponderea cea mai mare in acordarea notei o au itemii de matematica. Inscrierea se poate face pana sambata, ora 09.00, pe adresa de email pr@ichc.ro


Andreas, medaliat cu aur la Olimpiada Nationala de Informatica

In perioada 15-20 aprilie a avut loc la Craiova etapa natională a Olimpiadei de Informatică, competiție care adună in fiecare an cei mai buni elevi pasionați de informatică din România. Andreas, unul din elevii excepționali ai Liceului Teoretic Internațional de Informatică, celificat la naționala de informatică, s-a întors cu Medalia de aur, Mențiune oferită de Ministerul Educației Naționale, clasându-se pe locul VIII pe nivelul lui de clasă. Felicitări, Andreas, pentru munca depusă și pentru rezultat!!!


FirSTep 2016 – 23 de premii si medalii

Târgul de științe, tehnologie și design firSTep, organizat de către și pentru Instituțiile de Învățământ Lumina, a avut loc sâmbătă, 26 martie, și a fost găzduit de International School of Bucharest. Din zecile de echipe prezente la acest eveniment toate cele 23 echipe ale Liceului Teoretic Internațional de Informatică care au participat s-au întors cu premii și medalii. Catalin si Didem au obtinut medalia de aur cu proiectul "Don't sleep on the road". Vlad si Cristian, Luca si Maxut, Alexandra si Stefania, Andrei si Hamza au obtinut medalii de argint, categoria Energy Environment Engineering, iar Andra si Irina, Calin, Johan si Huseyin au obtinut alte medalii de argint la categoriile Interactive Learning si Design, cu proiectele Interactive Limba Turca - Romana, Fun'O'Teaching si respectiv Smart Flowerpot.
Medaliile de bronz la categoria Energy Environment Engineering au fost obtinute de Ioana si Sabina, Roxana, Stefan si Razvan, iar la categoria Interactive Learning cu bronz au fost premiati Serena, Roxana si Mircea. Alte medalii de bronz la categoria Design au fost obtinute de Ana si Ervan, Celia si Maria, iar la categoria Social Science cu bronz au fost premiati Cristi Anichitoaie si Cristian Radulescu, Irina si Alexandra. Elevii care au obtinut Mentiuni sunt: Mihnea si Robert, Vlad Andrei, Paul si Dragos, Eliza, Maria si Melissa. Felicitari atat elevilor cat si profesorilor pentru rezultate!

Noua elevii internaționali la Olimpiada nationala de matematică

Din cei doisprezece elevi care vor reprezenta Constanța anul acesta la Olimpiada Națională de Matematică nouă elevi poartă culorile Liceului Internaţional de Informatică. Ei au dominat clasamentul la matematică, atât cantitativ cât și calitativ, doi dintre elevi reușind performanța de a obține punctajul maxim de 28 de puncte al notei fără greșeală.
La fel ca în fiecare an, talentul, munca și efortul depuse de elevii noștri au fost puse în valoare prin rezultatele obținute. Elevii, Andrei Sorina Gabriela (Premiul I, 28 de puncte, cls. IX), Iliant Theodor Mihai (Premiul I, 28 de puncte, cls. IX), Cretu Olivian Dan (Premiul II, cls. IX), Clim Mihai (Premiul III, cls. IX), Corcescu Tiberiu George (Premiul I, cls. X), Zevri Radu Cristian (Premiul I, cls. X), Bâra Andrei Robert (Premiul III, cls. X), Milcu Ana Maria (Mentiune, cls. X) și Păunescu Adrian (Premiul I, cls. XI) pregătiţi de prof. Cristina Văcărescu și prof. Mihai Bogdan, fac parte din lotul elevilor premianti ce vor pleca la Târgu Mureș, unde se va desfăşura etapa naţională în perioada 17 – 22 aprilie 2016. Pentru aceşti copii matematica este o pasiune, dar pregătirea lor de excepţie nu-i împiedică să participle şi la alte concursuri, o parte din ei fiind prezenți și obtinând rezultate frumoase la Concursul NASA Space Settlement (Milcu Ana Maria – Premiul I), Olimpiadele de Informatică (Cretu Olivian) sau Fizică (Zevri Radu și Paunescu Adrian) și multe alte concursuri.

RobotChallenge Viena – in primii 8 din lume la Roboti

In perioada 11-14 martie 2016 elevii Liceului International de Informatica Constanta impreuna cu Scoala Spectrum Constanta, au participat la concursul international de robotica RobotChallenge din Viena cu 15 roboti la categoria Lego Sumo. La aceasta prestigioasa competitie au participat 141 de echipe din 56 tari din intreaga lume, iar dintre acestia, trei echipe de elevi din cadrul liceului nostru au obtinut diplome de
finalisti (Tincu Rares & Halciug Andrei, Zamfir Razvan & Iote Vlad, Clichici Calin & Casapu Andreas) calificandu-se in prime 32 de echipe si o echipa (Clichici Calin & Zaharia Catalin) s-a clasat in primele 8 La categoria Freestyle Exhibition echipa formata din elevii Popa Stefania, Chiforeanu Alexandra si Ibraim Yasin au obtinut locul IV cu proiectul The Animal Feeder. Elevii s-au distrat in parcul Prater, au mancat bucate traditionale vieneze, au sarbatorit ziua de nastere au lui Lica Robert, au fost la celebra cafenea Elevii au fost pregatiti de prof. Altun Murat si Eden Memet.

Science Fair

Elevii Liceului Teoretic Internațional de Informatică si-au prezentat diversele proiecte pregătite pentru Târgul Științelor, joi, 17 martie, când a avut loc acest eveniment științific anual. Elevii din clasele de profil real din cadrul liceului au realizat proiecte pentru disciplinele fizică, chimie, biologie și informatică, explicând prin ele, într-o manieră practică, principii specifice învățate în clasă. Ei şi-au ales din timp proiectele, le-au pregătit cu grijă, folosind diferite materiale (carton, lemn, sârmă, hârtie) şi multă imaginaţie şi le-au prezentat colegilor şi profesorilor. La fel ca in fiecare an, elevii au fost foarte entuziasmati cu privire la posibilitatea de a pune în practică, prin mijloace proprii, a cunoştinţelor dobândite iar acest eveniment ii formeaza si ii pune la incercare pentru realizarea proiectelor internationale ce vor urma... Printre proiectele propuse se număra și Microscopul cu lentila laser, Cerneala Invizibila, Ursul in balans, Motorul Magic, Racheta cu apa, Scara Imposibila, Pendulul cu unde, Propulsorul realizat din magneți și multe altele.


Premiul I la Concursul NASA Space Settlement

In fiecare an, NASA organizeaza o competitie internationala ce are ca tematica proiectarea unei statii spatiale in vederea gazduirii coloniilor spatiale in cazul in care viata pe Pamant devine primejdioasa. Anul acesta au participat in jur de 1000 de proiecte, iar echipa Liceului Teoretic International de Informatica, formata din elevii Iliescu Nicolas, Casapu Andreas, Milcu Ana-Maria si Clichici Calin, a reusit sa obtina, la categoria clasei a X-a, premiul I. Proiectul realizat de ei este o carte de aproximativ 100 de pagini in care este detaliat conceptul elevilor pentru o statie spatiala si tot ce tine de viata in acest mediu, din punct de vedere practic, sociologic, economic, etc.
Nicolas descrie munca in echipa necesara pentru realizarea proiectului: “Proiectul a necesitat aproximativ 5 luni de munca, timp in care a trebuit sa studiem atat concepte din fizica si matematica si sa folosim cunostintele pentru a integra idei inovatoare, cat si sa acordam atentie caracteristicilor sociale, economice si politice a unei astfel de colonii”. Felicitari!

Ziua Internațională a Femeii

Ziua Internațională a Femeii, a Mamei, a fost marcată artistic și de catedra de Limba și Literatura Română a Liceului Teoretic Internațional de Informatică. Astfel, elevii claselor a IX-a A și C, împreună cu profesoarele de română, au pregătit un moment emoționant la care au participat și mamicile acestora. Moderatorii Olivian Crețu (IXC) și Bushra Bittar (XB) au vorbit despre semnificația și istoricul acestei zile și au introdus fiecare secvență gândită și reprezentată de colegii lor. Momentul a fost extrem de încărcat afectiv, iar elevii au promis că vor repeta experiența și la anul, cu mult mai multe secvențe poetice, teatrale, etc.


Festivalul International de Limba si Cultura

Festivalul International de Limba si Cultura a fost organizat la Bucuresti in data de 2 martie, la Sala Palatului, de catre Institutiile de Invatamant Lumina si prezentat, la fel ca in fiecare an, de catre Andreea Marin. Festivalul internaţional de limbă şi cultură reprezintă o celebrare anuală, o punere în valoare a talentelor din toată lumea. Festivalul internaţional de limbă şi cultură a fost înfiinţat în anul 2003 şi la început a cuprins doar 17 ţări participante. Prin comparație,  în acest an s-au prezentat peste 2000 de participanţi din 160 de ţări. Dorința noastră este de a promova cercetarea, studiul, şi schimbul de informaţii în spiritul păcii, prieteniei şi armoniei. Elevi diferiți, de pretutindeni, se implică în activităţile culturale, sociale şi educaţionale organizate în comunităţile din întreaga lume. IFLC vizează  prietenii de durată şi formează legături strânse, insuflând speranţa unei lumi mai paşnice.


Invincibili la Limba Turca

La fel ca in fiecare an, elevii Liceului Teoretic International de Informatica ne reprezinta cu succes la toate Olimpiadele de Limba Turca. Anul acesta, pe calea spre Internationale au pornit Selin Asan, cls. X-a D, si Robert Olaru, cls. IX-a A, care au obtinut Premiul I cu medalia de aur la categoriile “Limba turca – nivel avansat” si respectiv “Cantec”. Alaturi de ei, au obtinut rezultate spectaculoase si Deniz Mengazi - Premiul II si medalie de argint, impreuna cu Andrei Barbu – Premiul III cu medalie de bronz, ambii fiind elevi in cls. a X-a, la “Compunere” si Bianca Dumitru, cls. a IX-a, – premiul III cu medalia de bronz la categoria “Poezie”. Roxana Capatana, cls. a IX-a, si Horia Culea, cls. a X-a, au obtinut fiecare cate o Mentiune la categoriile “Poezie” si respectiv “Vorbire”. Elevii au fost pregatiti de prof. Habil Yener si Sedat Uzer.


Premii valoroase la Concursul Interjudetean de matematica Grigore Moisil

Elevii Liceului Teoretic International de Informatica au avut din nou o reusita foarte valoroasa la Concursul Interjudetean de matematica “Grigore Moisil”, ce a avut loc la Urziceni, in data de 6 februarie 2016. Ana Maria Milcu, cls. X, a venit acasa cu premiul II, urmata fiind de Bara Andrei, Corcescu Tiberiu si Zevri Radu, ce au obtinut primele trei mentiuni din concurs. Elevii au fost indrumati de prof. Cristina Vacarescu si Mihai Bogdan.
Concursul interjudeţean de matematică şi informatică Grigore Moisil are loc într-o perioadă în care elevii apţi de performanţă se pregătesc pentru fazele judeţene şi naţionale ale olimpiadelor de matematică şi informatică. Este de fapt o preolimpiadă, multi dintre premiantii acestui concurs se regasesc si pe tabele premianţilor la fazele naţionale ale olimpiadelor de matematică şi informatică. Scopul principal al acestui proiect este de a oferi tuturor elevilor şanse egale de a participa la o pregătire de performanţă în domeniile atât de râvnite ale matematicii şi ştiintei informaticii şi de a stimula pasiunea elevilor apţi de performanţă  pentru matematică şi informatică.

Tabăra de studii pentru copii olimpici

În perioada 10-12 februarie Liceul Teoretic Internațional de informatică a organizat o tabără de studii pentru copii excepționali de clasa a VIII-a din județul Constanța, dar si elevi olimpici din jud. Călărași și Ialomița. Toți elevii invitați, premianți cu rezultate deosebite in anii de gimnaziu, atat la scoala cat si la concursuri și olimpiade, au participat la ore demonstrative de Robotică și Informatică, au făcut matematică de performanță și cursuri Cambridge. În același timp, ei s-au antrenat și în tradiționalele Treasure Hunt și IQ League, au vizionat filme și au participat la jocuri de socializare.


Eleva cu nota maxima la Bacalaureatul american - testul SAT

Roxana Vătămanu, elevă in clasa a XI-a, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, a susținut în ianuarie testele SAT (Scholastic Assessment Test) Subject la disciplinele Matematică și Chimie, obținând la cea mai dificil considerată materie, Matematica 2, un punctaj de 800, maximul posibil, situându-se in procentul de 1% al elevilor din întreaga lume care reușesc acest lucru. Roxana, elevă de 10 și în sistemul de învățământ românesc, a venit special de la Brăila, unde a studiat primii 8 ani de școală, pentru a-și continua studiile liceale la Liceul Internațional de Informatică, unde are posibilitatea de a se pregăti si de a-și construi portofoliul ideal, pentru a putea fi admisă la colegii și universități din străinătate. Roxana dorește să se specializeze în domeniul Inginerie Chimică, preferând in special mediul academic din Statele Unite.
Eleva s-a pregătit pentru acest examen timp de o luna și jumătate, beneficiind și de ajutorul prof. Serdal Aslantas la orele de pregătire specială pentru SAT, ce au avut loc săptămânal. Subiectele acestui examen, după părerea Roxanei, nu se aseamănă cu exercițiile din programa românească, mai ales ca metodă de rezolvare. Timpul este scurt, de aproximativ un minut pe exercițiu, și astfel de foarte mare importanță este ideea de rezolvare, mai mult decât abilitățile de calcul, pentru care se poate folosi un calculator. Roxana este foarte mulțumită de rezultat deoarece știe ca un rezultat perfect atârnă greu în ochii celor care îi vor revizui aplicația. Totuși, deși bucuria este mare, ea nu își lasă mult timp de odihnă, începând deja pregătirile pentru Olimpiada județeană de chimie, proiectarea stației spațiale pentru Concursul NASA și pregătirile pentru Concursul Internațional InfoMatrix, în același timp participând la proiecte de voluntariat ale Crucii Roșii și în cadrul Liceului Internațional, unde este meditator gratuit la matematică pentru elevii de gimnaziu care nu au resurse materiale pentru a se pregăti suplimentar.

Ziua Culturii Romane

În ritm de poezie și culoare s-a sărbătorit ziua de 15 ianuarie 2016, Ziua Culturii Române. Catedra Liceului teoretic Internațional de Informatică, prin doamnele prof. Alina Mihalache, Cristina Ivan, Mariana Căpităneanu și Simona Iuteș, a organizat o activitate închinată marelui poet, cu scopul de a aduce în atenția liceenilor scrisorile lui Mihai Eminescu. A fost invitat scriitorul Mircea Lungu, membru al Cenaclului literar ”Mihai Sadoveanu”, care le-a prezentat elevilor claselor a IX-a B, a X-a A, a XI-a B si a XII-a C informatii utile cu exemple concrete despre corespondenta dintre Eminescu și junimiști. Astfel, elevii au fost extrem de interesati de aceasta latura a scriitorului romantic, rămasă în penumbră, ce a rrelționat prin scrisori cu Titu maiorescu, Iacob Negruzzi, Veronica Micle. De asemenea, elevii clasei a XI-a C au prezentat au prezentat materiale despre opera poetului: pe de-o parte au recitat poezii scrise de Eminescu în limbile turcă, tătară, engleză, franceză, rusă, spaniolă și, pe de altă parte, au lecturat citate din critica literară eminesciană.


Elevii ICHC in rol de Mos Craciun pentru cei aflati in nevoie

Miercuri, 16 decembrie, elevii Liceului Internațional de Informatică, membri ai Clubului Community Service, împreună cu prof. Claudia Bosoancă, au adus o mică bucurie copiilor de la Gradinita din Culmea. În urma unei strângeri de fonduri, la care a participat tot liceul, elevii organizatori au cumpărat dulciuri și jucării, ciocolată și cărți, puzzle si plastilina, pentru a le dărui apoi celor 25 de copii, mai putin norocosi decat ei. Aceștia i-au întâmpinat pe elevii noștri cu mult entuziasm și s-au bucurat de cadourile primite în ajun de Crăciun.
Joi, 17 decembrie, elevii clasei a XII-a C, au daruit cu generozitate familiei dlui. Hanes Nicolae, mult iubitul nostru portar care a decedat in urma cu o luna, alimente pentru pomeni, dar si lucruri pentru copii. Alaturi de ei, familia Patriciei Pantu, cls. a X-a A, le-au daruit traditionalele alimente de Craciun. Multumiri tuturor si Sarbatori fericite!

Elevii Liceului Teoretic Internațional de Informatică premiați de prefectul Constanței

Prefectul Constanței, dl. Constantin Ion, i-a premiat pe elevii Liceului Teoretic Internațional de Informatică și ai Școlii Spectrum cu cele mai bune rezultate la concursurile naționale și internaționale din anul școlar 2014 – 2015. Ceremonia a avut loc vineri, 18 decembrie, în Sala Ovală a Prefecturii.
Cei douazeci si cinci de elevi ai Liceului Teoretic Internațional de Informatică, premianti nationali si internationali cu rezultate de exceptie, au fost însoțiți de dl. director Mustafa Bedir, dna. director Victoria Olaru, doamnele prof. Cristina Vacarescu, Alina Mihalache, Elena Dorobantu si domnii prof. Habil Yener, Sedat Uzer, Eden Memet si Omer Ilhan, care au prezentat realizările elevilor, obținute prin munca lor susținută și perseverență. În cadrul ceremoniei de premiere atat dl. director Mustafa Bedir, cat si dl. prefect Constantin Ion au subliniat faptul ca la acest nivel de succese nu se ajunge decat prin munca asidua, weekend-uri si vacante dedicate studiului si i-au felicitat pe cei premiati. Dl. prefect le-a oferit copiilor diplome si dulciuri, luand in considerare apropierea sarbatorilor.

Proiect de voluntariat pentru comunitate

Elevii Liceului Teoretic International de Informatica, in ciuda programului aglomerat, cu sesiuni de pregatire intensivă la olimpiade și concursuri, doresc să-I sprijine pe cei care nu au aceleasi oportunități ca ei. Sâmbătă, 12 decembrie 2015, a debutat proiectul de voluntariat prin care elevii noștri îi ajută pe elevii de gimnaziu de la diferite școli generale din orașul Constanța care intâmpină probleme în parcurgerea materiei la școală și nu își pot permite pregătiri particulare. Disciplinele vizate sunt: matematică, limba engleză, fizică, iar programul este următorul: Sâmbătă – ora 13.00-15.00. Cei interesați se pot inscrie pe adresa de email pr@ichc.ro.


La un ceai cu Moș Crăciun

Vineri, 11 decembrie, elevii Liceului teoretic International de Informatica, coordonați de prof. Alexandra Botoșanu, au avut o surpriză pentru profesorii lor, invitându-I la… un ceai cu Moș Crăciun. In muzică de colinde, parfum de cozonac, luminițe și steluțe, am putut cu toții afla ce a însemnat și ce înseamnă Moș Crăciun pentru profesorii noștri, i-am colindat, le-am urat câte-n lună și în stele și ne-am bucurat să fim aproape în ajun de sărbătoare. Sărbători fericite tuturor!


Lumina Math 2015

Sambata, 5 decembrie, a avut loc cea de-a XIX-a ediție a renumitului concurs național de matematică LuminaMath, care este adresat elevilor claselor a II-a pana la a VIII-a. Organizat în fiecare an de Grupul de instituții de învățământ particular Lumina Instituții de Învățământ, din care face parte și Liceul Teoretic Internațional de Informatică Constanța, în parteneriat cu Minsterul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Inspectoratele Județene și Universitatea Europei de Sud-Est Lumina, acest concurs își propune atragerea copiilor către științele exacte, creșterea randamentului la matematică, familiarizarea elevilor cu atmosfera de examen și testele de tip grilă, cât și pregătirea acestora în vederea susținerii testelor de tip internațional.
De la an la an, numărul elevilor care doresc să îşi evalueze cunoştinţele la nivel național a crescut, pentru această ediţie înregistrându-se un numar de peste 50.000 participanţi. Judeţul Constanţa este reprezentat anul acesta de peste 2000 de elevi, proveniti de la toate şcolile generale şi liceele din judet.

Excursie la Barcelona

În perioada 26 noiembrie – 1 decembrie, Liceul Teoretic Internațional de Informatică a organizat o excursie la Barcelona, Spania, pentru elevii care au dorit să viziteze această frumoasă țară și, în același timp, să-și perfecționeze limba spaniolă învățată în școală. Alături de prof. Serdal Aslantas, elevii au vizitat cele mai celebre parcuri și muzee realizate de Antonio Gaudi: Sagrada Familia, casa Batllo, Parc Gruell, La Pedrera si multe alte locuri interesante.


Crosul 1 Decembrie

Marti, 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României, Liceul Teoretic Internațional de Informatică a găzduit a XVI-a ediţie a tradiţionalului cros organizat în fiecare an în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, Instituţia Prefectului Judeţului Constanţa, Primăria Municipiului Constanţa, Poliţia Municipiului Constanţa și Școala Spectrum, sub deviza „Aleargă pentru sănătatea ta, aleargă pentru România!”. Peste 250 de participanţi s-au adunat la start, care a fost dat de prefectul judeţului Constanţa, Ion Constantin, din faţa statuii din Parcul Primăriei, iar sosirea a avut loc, conform tradiției, în faţa liceului nostru. Câștigătorii acestei ediții au fost Cătălin Jitcovici la băieți și Antoanela Manac, la fete. Primii trei clasaţi au fost recompensaţi cu cupe, diplome şi premii în bani, iar ceilalti au primit tricouri si stegulete tricolore.


Medalii neprețuite pentru Mihai Iliant la matematică

Mihai Iliant, cls. a IX-a C, a reprezentat cu succes Liceul Teoretic Internațional de Informatică din Constanța la două competiții de prestigiu la materia lui preferată, matematica. Elevul, pregătit de prof. Cristina Văcărescu și Mihai Bogdan, a obținut Premiul II Seniori la prestigiosul Concurs organizat de Institutul de Matematică al Academiei Române „Simion Stoilow” la București și Medalia de Bronz la "Mathematical Danube Competition" concurs de pregătire pentru Olimpiada Internaţională de Matematică şi Balcaniadă, ce se adresează elevilor din lotul lărgit al României şi Republicii Moldova și care a avut loc în data de 31 octombrie 2015 la Călărași. Felicitări!


Premii excepționale pentru matematicieni la Concursurile Calude și Panaitopol

Elevii Liceului Internațional de Informatică au obținut rezultate excepționale la Concursul Interjudeţean de Matematică „Cristian S. Calude, organizat în data de 31 octombrie 2015 la Galați, în colaborare cu Societatea de Ştiinţe Matematice din România. Pregătiți fiind de prof. Cristina Văcărescu și Mihai Bogdan, Ana Maria Milcu (cls. X) a obținut premiul II, Sorina Andrei (cls.IX) a obținut Premiul III, la fel ca și Tiberiu Corcescu (cls.X), iar mențiuni au obținut Clim Mihai (cls.IX), Andrei Bâra (cls.X) și Adrian Păunescu (cls. XI). Aceiași elevi au urcat cu rezultate remarcabile și în topurile Concursului Național ”Laurențiu Panaitopol”, ediția a VIII-a, organizat la București. Andrei Bâra a obținut de data aceasta premiul II, la fel ca Sorina Andrei, iar Radu Zevri (cls.X), Ana Maria Milcu, Tiberiu Corcescu și Adrian Păunescu au obținut mențiune. Felicitări.


Selin, premiată la palatul Victoria

Primul-ministru interimar al României şi ministru al Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS), dl. Sorin Cîmpeanu, a premiat luni, 16 noiembrie, elevii români medaliaţi la olimpiadele şi concursurile şcolare internaţionale din anul școlar 2014-2015. Printre aceștia s-a aflat și Selin Asan, elevă a Liceului Teoretic Internațional de Informatică, clasa a X-a D, îndrumată de prof. Habil Yener, care a obținut în anul școlar precedent Medalia de Bronz la Olimpiada Internațională de Limba Turcă. Selin a fost astfel felicitată alături de alti 225 de elevi extraordinari, marcând astfel succesul ei alături de cel al Aleei Alzaitri, Adrian Nicolae, Beatrice Moldovan și mulți alții care, la rândul lor, au dus numele liceului și țării noastre peste hotare. Felicitări!


Săptămâna limbilor moderne

În perioada 19-23 octombrie catedra limbilor moderne a organizat evenimentul anual, ”Săptămâna limbilor moderne”, ce are ca obiectiv sensibilizarea elevilor față de cultura si civilizația Angliei, Statelor Unite, Turciei, Germaniei, Spaniei și Țărilor Hispanice, dar și motivarea acestora pentru a studia limbile moderne incluse in oferta educatională a liceului nostru. Printre activitățile realizate în această săptămână au fost: realizarea de postere care au avut ca temă aspecte ale culturii și civilizației țărilor mai sus menționate, hărți interactive, concurs de compuneri, Bake Sale, concursuri de limba turcă, "Tea Culture in the UK" cu degustari de ceai si gustari specifice, panou de cultură și civilizație britanică și americană, American Corner,prezentari ppt, vizită la restaurantul Hacienda del Sol, și alte activități interactive.


Locul I & III la concursul international RoboChallenge 2015

Sambata 31 octombrie 2015, elevii Liceului Teoretic International de Informatica Constanta au participat la cea de-a VIII-a editie a concursului international de robotica RoboChallenge 2015, la care au participat peste 250 de echipe din Romania, Turcia, Bulgaria, Mexic, Brazilia, la diferite categorii cum ar fi: Football, Air Race, Freestyle Showcase, Humanoid Robot, Maze, Line Follower, Line Follower Enhanced, Micro Sumo, Mini Sumo, Mega Sumo. Echipa Mazurk formata din elevii: Yasin Eden Ibraim, Busra Bittar, Stefania Popa, Alexandra- Ioana Chiforeanu au obtinut locul I iar echipa Turtle, formata din elevii: Alexandru Oprea si Andrei Barbu au obtinut locul III la categoria Football. Elevii au fost coordonati de prof. Altun Murat. La categoria Mini Sumo, echipa formată din Robert Lică si Roxana Vatamanu, coordonati de prof. Sedat Dinci, au reusit calificarea in finala celor 16 echipe. Elevii au primit ca premiu o imprimată color HP wireless si 2 roboti Arduino. Felicitări.


Elevii ICHC strang fonduri pentru semenii lor aflati in dificultate

Marți, 22 octombrie, Liceul Teoretic International de Informatică a organizat in cadrul Săptămânii Limbilor Moderne, proiectul ”Bake-sale & Donations” pentru strângere de fonduri pentru construirea unui puț de apă într-o zonă cu oameni defavorizați din Malawi, Africa. Proiectul, realizat în colaborare cu toate școlile Lumina, deja a fost dus la bun succes de către elevii Scolii Internationale Bucuresti. Elevii liceului nostru au adus diferite produse de patiserie realizate de ei și le-au pus in vânzare pentru deliciul colegilor lor. Eforturile le-au fost rasplatite și in final au strâns suma de 1165 lei, care constituie aprox. Un sfert din fondurile necesare. Dl. Ahmet Kose, organizatorul activitatii, ne-a transmis ca vor mai fi organizate activitati similare si, de asemenea, îi incurajează pe cei generoși să participe în continuare cu donații. Va multumim!


Welcome Picnic!

La fel ca în fiecare an, elevii claselor a IX-a au fost întâmpinaţi într-un mod deosebit de către diriginţii lor. Marti, 22 septembrie, bobocii Liceului Internaţional de Informatică au sărbătorit începutul celor mai frumoşi ani printr-un picnic in camping-ul de la capatul statiunii Mamaia. Râsetele şi voia bună au predominat, printre competiţiile de umflat baloane, încercările de a muşca un măr plutind in apa, sau unul atarnat in copac, alergatul cu sacul, sau jocul de fotbal, şi multe altele. După toate aceste activităţi toată lumea a şi-a potolit foamea cu grătarul pregătit de dl. Bucătar împreună cu asistenţii lui. Atât elevi cât şi dirigintii au avut ocazia sa se cunoască mai bine în atmosfera neoficială de la picnic şi de ce nu, de a petrece nişte ore distractive împreună.


Prezentare IT&Gadget la Maritimo Shopping Center

Elevii Liceului Teoretic Internațional de Informatică au prezentat pentru toți constănțenii care au dorit să vadă cu ochii lor roboții, proiectele sau filmuletele realizate de ei, alături de alte proiecte interesante, in cadrul Tîrgul de IT&Gadget, organizat la Maritimo în perioada 3-4 octombrie. Elevii, coordonați de prof. Altun Murat, au prezentat robotul ”V-rex”, ce arată ca un T-Rex din zilele de glorie ale dinozaurilor, realizat de Robert Lică, cls. A X-a, în timp ce colegii lui de clasa a IX-a, Călin Clichici și Hamza Aydin, au prezentat robotul ”The grappler”, ce poate ridica diverse obiecte de pe planșa de joc unde evoluează. Andreas Casapu, cls. A X-a, ne-a arătat un joc realizat de el insuși cu programul RPG Maker VX Ace, in care protagonistul ajungesa fie blocat intr-o lume virtuala a unui RPG din care trebuie să evadeze. Arif Ozturk, cls. A X-a, va prezenta proiectul colegului lui mai mare, Mario Drăgan, cls. A XII-a, care consistă dintr-o baza de date adresata marilor companii, un program care face oferte clientilor in functie de istoricul clientului. Nu în ultimul rând, au fosti roboții sumo și line follower, prezentați de Călin Clichici și Yasin Ibrain, iar Arif Ozturk, cls. A X-a, a prezentat proiectul colegului lui mai mare, Mario Drăgan, cls. A XII-a, care consistă dintr-o baza de date adresata marilor companii.


ICHC After School Clubs Coming Soon

Dear Parents, Students, Our after school clubs commence the following week, on Monday, October 5. We are working hard to improve our students' skills and talents with the help of our dedicated teachers. We have offered various of clubs from NASA to App inventors, from pregatire Istorie to creating soap bouquets in total 27 clubs. We believe your children will enjoy participating and developing new experiences.


Olimpicii României vor studia în cel mai mare campus școlar din România construit în ultimii 25 de ani

Lumina Instituții de Învățământ inaugurează la începutul acestui an școlar cel mai mare campus din România, construit în ultimii 25 de ani, o investiție remarcabilă în sistemul educațional, aliniată la cele mai înainte standarde europene. Primii elevi care se vor bucura din acest an școlar de facilitățile deosebite oferite de noul campus sunt cei care studiază la Liceul Teoretic Internațional de Informatică Bucureşti, instituție de învățământ care a împlinit anul acesta 20 de ani de existență și care se mândrește cu renumele de ,,fabrica de olimpici a României Liceul Teoretic Internațional de Informatică are acum în palmares peste 500 de medalii naționale și peste 300 de medalii internaționale, obținute în doar 20 de ani de participare la Olimpiade. Festivitatea de inaugurare a noului campus școlar va avea loc marți, 15 septembrie 2015, la eveniment fiind invitați să participe președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, miniștri, demnitari, oficiali din instituțiile statului.


Prima zi de școală!

Stimaţi părinţi şi elevi, Luni, 14 septembrie, ora 10.00, vă aşteptăm la festivitatea deschiderii noului an şcolar, ce va avea loc la Liceul Internaţional de Informatică.

Mult succes în anul școlar ce tocmai începe!Invitatie la sesiunile de pregatire pentru performanta la matematica

Elevii de clasa a IX-a, a Liceului Teoretic Internațional de Informatica, specializare matematică-informatică, care doresc să participe la pregătirile pentru olimpiada de matematică, sunt invitati in primele două saptamani de scoala să participe la programul special de pregătire organizat in acest scop. Orele de pregătire se vor desfășura dupa următorul program


Festivitatea de absolvire a claselor a XII-a

Joi, 4 iunie, a fost sărbătorită generația 2015 de absolvenți a Liceului Teoretic Internațional de Informatică. Sala Teatrului ”Fantasio” a cuprins toată emoția și bucuria acestei zile speciale. În cadrul ceremoniei au fost prezentate realizările academice din ultimul an şcolar, au fost premiaţi elevii de clasa a XII-a si am avut ocazia de a ne aminti aproape fiecare pas pe care acestia l-au facut in cei 4 ani de liceu şi, de asemenea, au fost onorati profesorii care le-au fost alaturi. În acest an, şefa promoţiei a fost Elif Memet, clasa a XII-a B, care a terminat liceul cu media generală 10 si un palmares deosebit de succese nationale si internationale. Mult succes la bacalaureat si in viata, pentru toti absolventii acestei promotii.


Medalie de bronz la ISWEEP 2015

În perioada 10 – 12 mai s-a desfășurat la Houston, Statele Unite ale Americii, cel mai mare târg de proiecte internaționale de energie, inginerie și mediu, ISWEEP (International Sustainable World Energy Engineering Environment Project Olympiad), la care a participat și elevul Liceului Internațional de Informatică, Dragos Serban (clasa a XI-a A). Peste 1000 de participanți din peste 60 de țări au avut ocazia de a împărtăși idei, experiență și cunoștințe pentru a promova menținerea sustenabilității globale în viitorul apropiat. Dragos a realizat proiectul ”A non-invasive approach to brain tumors classification based on their textured pattern in MR images and CT scans”, prin care a oferit o alternativă la biopsia tumorilor cerebrale. El a obținut medalia de bronz cu Premiul III la categoria Environment – Health and Disease Prevention.


Science Fair

Elevii Liceului Teoretic Internațional de Informatică si-au prezentat diversele proiecte pregătite pentru Târgul Științelor, joi, 21 mai, când a avut loc acest eveniment științific anual. Elevii din clasele de profil real din cadrul liceului au realizat proiecte pentru disciplinele fizică, chimie, biologie, matematică și informatică, explicând prin ele, într-o manieră practică, principii specifice învățate în clasă. Ei şi-au ales din timp proiectele, le-au pregătit cu grijă, folosind diferite materiale (carton, lemn, sârmă, hârtie) şi multă imaginaţie şi le vor prezenta colegilor şi profesorilor. La fel ca in fiecare an, elevii au fost foarte entuziasmati cu privire la posibilitatea de a pune în practică, prin mijloace proprii, a cunoştinţelor dobândite iar acest eveniment ii formeaza si ii pune la incercare pentru realizarea proiectelor internationale ce vor urma... Printre proiectele propuse se număra și Dinobotul hidraulic, Leaganul lui Newton, Iepurele care Dispare, Tubul lui Ruben, Racheta cu apa, Scara Imposibila, Generatorul van de Graff, Pendulul cu unde, Propulsorul realizat din magneți, Extragerea ADN-ului din fructe, un studiu al diferențelor dintre dreptaci și stângaci, demonstratie de Sumo Roboti și multe altele.


Doua premii de argint si cinci de bronz la Etapa internationala a Concursului Info MATRIX

Luna mai e luna premiilor pentru elevii Liceului International de informatica. La fel ca în fiecare an, a avut loc la București etapa internațională a Concursului Internațional de proiecte informatice InfoMatrix, concurs organizat de Instituțiile de Învățământ Lumina și în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor a Camerei Deputaților, Universitatea Europei de Sud-Est, și alte organizații din toată lumea. Liceul Teoretic Internațional de Informatică din Constanța a fost reprezentat la această competiție de nu mai puțin de șapte proiecte și roboți. La înălțime au fost Nicolas Iliescu și Ana Maria Milcu, cls. a IX-a, cu proiectul ”The quest for Fame”, care a obținut medalia de argint la categoria Film Scurt cu tema ”crima cibernetică” și Dragos Șerban, cls. a XI-a, care a obținut medalia de argint la categoria Programare cu proiectul ”A non-invasive approach to brain tumor’s classific”, prin care a realizat un algoritm de programare ce depistează tumorile cerebrale.
Cinci echipe ale liceului nostru au obținut medalia de bronz la categoria Robotică – Lego Sumo, unde elevii trebuie sa construiasca si sa programeze un robot ce are scopul de a elimina inamicii din ring. Pentru a reusi, ei trebuie sa vina cu metode noi si cat mai eficiente, deoarece tehnicile evolueaza de la un an la altul. Elevii, coordonați de prof. Altun Murat, au prealizat proiectele câștigătoare ”Sandwich Demander” (Ibraim Yasin și Alexandru Oprea), ”Raider” (Adrian Păunescu și Alexandru Sîrbu), ”Destroyer” (Robert Lică și Tiberiu Georgescu), ”Teambot” (Andreia Podașcă) și ”Louie” (Rareș Horneț și Andrei Berceanu).

Picnic de bun-rămas pentru elevii claselor a XII-a

Profitând de vremea frumoasă, elevii claselor a XII-a au petrecut o ultimă dupamiază împreună cu profesorii într-unul din tradiționalele picnicuri ale Liceului Teoretic Internațional de Informatică. În preajma grătarului au fost jocuri, glume, planuri, dar mai ales multă voie bună.


ICHC NASA Trip to Toronto & New York

Liceul International Constanta participated to NASA Space Development Conference which was held in Toronto. Students enjoyed the Toronto city attractions near Dundas Square, had a wonderful day at Niagara Falls followed with barbecue and enjoyed Canada's Wonderland. As well as Toronto, we also visited New York; Empire State, Times Square, Central Park, Staten Island ferry tour, Natural History Museum were our destinations.


Premiul III si premiu special la Concursul National Paradigmele (Post)Modernității

Elevele Liceului Teoretic International de Informatica, Ana Enache și Laura Petcu, din clasa aXII-a A, au participat la Concursul Național Paradigmele (post)modernității, organizat de Colegiul Național Al.I.Cuza din Galați, cu două lucrări științifice: „De la poezia ludică la poezia epică”, respectiv „Conformism și nonconformism în poezia postmodernistă”, coordonate fiind de prof. Alina Mihalache. Competiția s-a adresat elevilor din învățământul liceal interesați de literatură, dar și de posibilitățile diverse de folosire a unei platforme de învățământ electronic.Cele două eleve au învins prin cele cele două premii: premiul al III-lea, Ana și Premiul special, Laura. Ele au demonstrat implicare conștientă în propria lor formare, acest concurs stimulându-le abilitățile de documentare, de studiu și de redactare a unei lucrări științifice.


Rezultate Examen de Admitere

Sâmbătă, 16 mai, a avut loc la Liceul International de Informatică din Constanta examenul de admitere pentru clasa a IX-a. Examenul a avut o durata de 2 ore si a continut itemi de matematica si limba engleza, cu un grad de dificultate mai ridicat. Rezultatele sunt urmatoarele: Rezultate Test 16 Mai


Examen de admitere cu burse la Liceul International de Informatica

Sâmbătă, 16 mai, ora 10.00, are loc la Liceul International de Informatică din Constanta examenul de admitere pentru clasa a IX-a. Sunt invitați toți elevii de clasa a VIII-a cu rezultate deosebite la învățătură pentru a participa la acest examen. Cei mai buni vor obține burse integrale sau reduceri din taxa de școlarizare pentru toți cei 4 ani de liceu și șansa de a-și continua școlarizarea la unul din cele mai moderne și de succes licee din România. Exemenul are o durată de 2 ore și conține itemi din matematică si limba engleză. Toți elevii interesați se pot înscrie la nr. de telefon 0241.665083 sau la adresa de email pr@ichc.ro. Inscrierea la examen este gratuită.


Lecții în comunicații la distanță

Marți, 12 mai 2015, elevii de clasa a XI-a A și B ai Liceului Teoretic Internațional de Informatică, alături de prof. Victoria Olaru, au participat la o oră inedită de fizică, unde i-au avut ca invitați pe radioamatorii Cornelius Sporiș (YO4DW) și Cornel Radu (YO4NA). Aceștia au făcut o demonstrație cu ajutorul echipamentelor proprii despre cum se comunică la distanță folosind undele electromagnetice, dar și cum pot fi comandate la distanță diverse echipamente. În aceiași suită de evenimente educative, elevii Alexandru Oprea, Mihnea Gafton, Mihai Petrea și Akan Mujdaba au făcut o vizită radioamatorului Cornelius Sporiș (YO4DW), unde au făcut cunoștință cu un hobby nou – comunicațiile radio pentru amatori. Elevii noștri au putut astfel să afle mai multe despre un domeniu în care cunoțtințele lor își dovedesc aplicabilitatea – comunicațiile radio.


Liceul International la Radio Adolescenta

In luna aprilie elevii Liceului Teoretic International de Informatică au participat la proiectul denumit Radio Adolescența, organizat de echipa Radio Constanța. Alexandra Carapcea, Dragoş Gorea, Dragoş Mărginean şi Iris Andreea Uţă au răspuns „prezent!” la strigarea catalogului „Radio Adolescenţa”, unde au avut ocazia de a discuta despre școala ideală, cu mai puţine ore şi cu mai multe activităţi practice, cu mai multe activităţi fizice şi specializări numeroase pe placul elevilor, cu dotări speciale sau cu socializare crescută şi cu excursii şi tabere obligatorii, sau despre comunicarea adolescent-adult, in care mentalitatea deschisă şi calmul sunt cele mai benefice lucruri, cei patru sunt de părere că adulţii, nu de puţine ori, uită că au fost tineri şi nu le acordă aceeaşi atenţie ca unor persoane de aceeaşi vârstă. A fost o serie de întâlniri interesante și fructuase, în care toată lumea s-a simțit extraordinar.


Școala Altfel

În săptămâna 6-10 aprilie, elevii din toată țara au participat la programul ”Să știi mai multe, să fii mai bun”, devenit deja o tradiție. Este un program dedicat activităților educative extracuriculare si extrașcolare, principalul obiectiv al acestuia fiind implicarea elevilor și a profesorilor in activitati de educatie non-formala, care sa puna in valoare talentele, preocuparile extrașcolare si competențele elevilor, in domenii cat mai diverse si interesante. Deși elevii Liceul Internațional de Informatică sunt foarte obișnuiți cu activitățile extrașcolare, toți s-au arătat încântați de acest concept și s-au implicat cu plăcere în activitățile propuse, cum au fost: excursii (in Turcia, Olanda, Spania, la Bucuresti și Balcic), vizite (la Muzeul de Istorie Naturala G. Antipa), program de film, plimbări în parc, lansare de rachete, donatii la copii orfani, cluburi, concursuri și multe altele.


Excursie la Barcelona

In perioada 5 – 11 aprilie, elevii Liceului Teoretic International de Informatica au vizitat frumosul oraș Barcelona, Spania. Alături de prof. Elena Dorobanțu și Alexandra Ciobanu, pasionații de limba spaniolă au cunoscut orașul lui Gaudi cu faimoasa Sagrada Familia, parcul Ciudadella și grădina zoologică Barcelona, catedrala Sagrat Cor și Parcul Guell, Stadionul Camp Nou și Palatul Guell, parcul de distracții Tibidado și shopping pe Pambla, etc. De asemenea, elevii au realizat toți diverse proiecte cu specific local, tema lor fiind dată la plecarea din România, au vizionat un spectacol flamenco, au luat cina intr-un restaurant cu specific spaniol, au fost la meciul de fotbal FC Barcelona – Almeria, s-au plimbat cu bicicletele in Parcul Ciudadella, și altele.


Excursie la Balcic

Dacă este Săptămâna ”Să știi mai multe, să fii mai bun”, este timpul pentru tradiționala excursie în frumosul oraș al Reginei Maria, Balcic, din actuala Bulgarie. Elevii Liceului Teoretic Internațional de Informatică, alături de prof. Alina Mihalache, Mariana Căpităneanu și Alexandra Botoșanu au profitat de vremea excelentă pentru a vizita Orașul Alb, unde se află Castelul Balcic, reședința preferată a Reginei Maria, înconjurat de la fel de celebra grădină botanică unicat în Europa centrală și de est, în special datorită colecției de cactuși.


Concurs de robotica Robotchallenge

Am obtinut cu proiectul Crany Project locul VIII la categoria Freestyle Exhibition din 37 de proiect internationale la concursul international de robotica de la Viena -Austria Robotchallenge. Proiectul Crany Project a impresionat prin inventivitate si tehnica, a reusit sa sincronizeze 2 brick-uri Lego Mindstorms EV3 prin bluetooth, proiectul prezenta transferul containerelor de pe tiruri pe nava cu o macara, toti robotii fiind realizati din piese lego. La categoria Lego Sumo am obtinut cu 3 echipe: Raider, Destroyer, Sandwich locul IV in grupele de calificare. Elevii au vizitat Schonbrunn Palace, gradina zoologica, Hofburg Palace, au participat la un concert de opera, parcul de distractii Prater si au facut cumparaturi pe strada Mariahilfer Strasse. Elevii s-au simtit bine si au invatat multe lucruri in domeniu robotici.


Premii și medalii din plin la olimpiadele naționale de matematica

Elevii olimpici ai Liceului Teoretic International de Informatică plecați să cucerească Naționalele s-au întors acasă cu premii și medalii insemnate. Matematica a rămas la rang înalt, toți cei patru elevi internaționali întorcându-se de la București cu medalii, dar cea mai mare însemnătate o are Mențiunea MECS obținută de Bâra Andrei Robert, elev în clasa a IX-a, clasat al optulea pe țară, premiat cu medalia de argint SSMR (Societatea de Stiinte Matematice din Romania) și calificat la proba de baraj. Alături de el au stat colegii de clasă Milcu Ana Maria, premiată cu medalie de argint SSMR, și Corcescu Tiberiu cu medalie de bronz SSMR. La clasa a X-a Andreea Podașcă s-a întors, de asemenea, cu o medalie de bronz SSMR. Elevii au fost pregătiți de prof. Cristina Văcărescu și Mihai Bogdan.


Liceul International, Holland Trip 2015

We have organized a trip to Holland visiting Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Brussel, Tilburg, and Efteling park. Students had chance to see study opportunities in Holland, met with a graduate, enjoyed beautiful cities and tasty food.


Succes dupa succes la Olimpiadele Nationale de fizica si informatica

Informaticienii Liceului International de Informatica din Constanta s-au întors de la Târgoviște pretioase medalii, atât la clasa a IX-a, unde Arif Ozturk, aflat pentru a treia oară la o etapă națională, a obținut medalia de argint de pe locul 20 național și calificarea pentru proba de baraj, cât și la clasa a X-a, unde Mihnea Gafton a obținut medalia de bronz și, de asemenea, calificarea pentru proba de baraj. Elevii au fost coordonați de prof. Ali Cabas și Daniela Răvoiu.
Olimpiada Națională de Fizică a avut loc la Vaslui anul acesta, iar printre participanți au fost și elevii Liceului Internațional de Informatică din Constanța, Oprea Alexandru, cls. A IX-a, aflat la prima participare la nationala si intors cu medalia de argint oferită de Societatea Română de Fizică și Mujdaba Akan, cls. A XI-a, cu mențiune de onoare. Elevii au fost îndrumați de prof. Victoria Olaru.Premii importante la olimpiadele nationale de limba romana, spaniola si turca.

Liceul teoretic International de Informatica are cu ce sa se mandreasca si in ceea ce priveste rezultatele la olimpiadele specifice disciplinelor umaniste. Elevii plecati la diversele olimpiade de limba si literatura romana sau straina s-au intors acasa cu rezultate importante.
Suher Abduraman, eleva care si-a aratat talentul si pasiunea pentru limba si literatura romana in fiecare an, a participat la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română de la Târgu Mureș, unde a obținut o mentiune speciala și locul 19 la nivel național. Eleva a fost pregătită de prof. Alina Mihalache și Mariana Căpităneanu.
Din Baia Mare, de la Olimpiada de Limba Spaniolă, s-a întors și Izet Șermin, clasa a IX-a, cu o Mențiune obținută la nivel național. Eleva a fost pregătită de prof. Elena Dorobanțu. La disciplina Limba Turcă – limba modernă, Andra Albișoru a obținut Premiul II la clasa a X-a, iar Helena Vasic a obținut Mențiune la clasa a IX-a. Elevele au fost pregătite de prof. Sedat Uzer și respectiv Habil Yener.Medalii de aur, argint, bronz la etapa nationala a InfoMATRIX

Sâmbătă, 28 martie, a avut loc la București etapa națională a Concursului de proiecte informatice, InfoMatrix, concurs găzduit de Universitatea Europei de S-E Lumina. Elevii Liceului Teoretic Internațional de Informatică s-au întors cu o mulțime de premii, medalii și calificări. La categoria Programare, Dragoș Șerban, cls. XI, a obținut Medalia de aur și calificarea la etapa internațională, iar Mario Drăgan a obținut medalia de bronz. La categoria Film scurt, Ana Maria Milcu și Nicolas iliescu au obținut, de asemenea, medalia de aur și calificarea la etapa internațională. La categoria Robotică toate cele patru echipe ale Liceului Teoretic Internațional de Informatică s-au calificat la internaționala din mai, dar numai echipa formată din Yasin Ibraim și Alexandru Oprea au obținut medalia de argint. Alături ei, celelalte echipe calificate sunt: Adrian Păunescu și Alexandru Sîrbu, Irina Clichici și Andra Albișoru, Tiberiu Georgescu și Robert Lică. Elevii au fost coordonați în realizarea proiectelor de prof. Ali Cabas și Altun Murat. Felicitări și mult succes la etapa următoare.


Simulare la examenul de Evaluare Nationala

Liceul Teoretic International de Informatica invita elevii de clasa a VIII-a din scolile generale din jud. Constanta sa participe in saptamana "sa stii mai multe, sa fii mai bun" la un examen de simulare a Evaluarii Nationale, examen ce are loc concomitent la Liceele Internationale de Informatica din Constanta si Bucuresti. Programul exemenelor este urmatorul: - Miercuri, 8 aprilie, Limba si Literatura Romana - Joi, 9 aprilie, Matematica Examenele vor incepe la ora 9.30 si vor dura 2 ore. Pentru informatii suplimentare si inscrieri: Tel. 0241/665083 si email pr@ichc.ro


Două Premii I și calificarea la națională pentru Iris și Cristi

Sâmbătă, 21 martie, a avut loc Concursul Judetean de Educatie pentru Sanatate, organizat de Inspectoratul Scolar Judetean Constanta si Directia de Sanatate Publica Județeana Constanta. Iris Uță și Cristian Frățilă, cls. a XI-a, pregătiți de prof. Daniela Dicianu, au obținut rezultate excepționale la acest concurs și astfel, au obținut și calificarea la etapa națională, ce va avea loc în luna aprilie. Felicitări!


Premiul I la Olimpiada de programare Csharp

Sambata, 21 martie, a avut loc etapa județeană a olimpiadei de informatica - programare Csharp. Dragos Serban, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic International de Informatica, a dominat competitia pe categoria lui de vârstă, obtinand Premiul I si calificarea la etapa nationala din luna aprilie. Felicitări Dragos.


Patru elevi calificați la Olimpiada Națională de Matematică

Anul acesta a fost sezonul calificărilor la națională pentru elevii Liceului Teoretic Internațional de Informatică, iar matematica a venit, de asemenea, cu cele mai spectaculoase rezultate. Milcu Ana Maria, Corcescu Tiberiu și Bâra Andrei au dominat clasamentul clasei a IX-a, cu două Premii II, un Premiu III și calificarea la etapa națională. Alături de ei, Andreea Podașcă a obținut, de asemenea, un Premiu II și calificarea la națională. Radu Zevri, Horia Culea și Andrei Barbu, cls. a IX-a, au obținut rezultate frumoase cu un Premiu III și respectiv două Mențiuni, iar Adrian Păunescu a obținut, de asemenea, prima Mențiune. Elevii au fost pregătiți și urmează în continuare pregătirea pentru națională cu prof. Cristina Văcărescu și Mihai Bogdan.


Trei premii și două mențiuni la Concursul NASA Space Settlement Contest 2015

Patru echipe ale Liceului Teoretic Internațional de Informatică Constanța și o echipă a Școlii Spectrum au intrat în Competiția NASA Space Settlement Contest, concurs internațional organizată de Nasa Ames și Societatea Națională a Spațiului, în care elevii realizează planul unei stații spațiale NASA. Dintre sutele de proiecte admise la acest concurs, elevii liceului nostru au obținut un Premiu II, un Premiu III și două mențiuni la diferite categori, iar Școala Spectrum a obținut un Premiul II. Marea câștigătoare din partea liceului nostru a fost echipa clasei a IX-a D, formată din Ioana Daraban, Alexandra Chiforeanu, Selin Asan, Ionuț Dragomirescu, Sebastian Paicu și Paul Ionescu. Ei au obținut premiul II cu proiectul Masdar. Alături de ei a fost și echipa clasei a IX-a C, formată din Yasin Ibraim, Horia Culea, Alexandru Oprea, Robert Lica și Radu Zevri, care au obținut Premiul III cu proiectul Turtle. Remarcabil a fost proiectul lui Iris Uță, care a participat singură și a obținut Mențiune la proiect individual. Alături de ea a fost și echipa Triskelion, formată din Cătălin Maslaev, Roxana Vatamanu, Adrian Păunescu, Mihai Petrea și Andreea Podașcă, care, de asemenea, au obținut Mențiune. Elevii au fost coordonați în pregătirea proiectelor de prof. Ali Cabas. Ei sunt invitați și vor participa pentru a-și ridica premiile la Conferința Internațională de Dezvoltare a Spațiului de la Toronto, Canada, ce va avea loc în luna mai.


Premiul I si calificare la Olimpiada Nationala de Limba Spaniola si Limba Turca

În perioada 7 – 21 martie a avut loc etapa județeană a Olimpiadei de spaniolă și au fost desemnați elevii calificați pentru faza națională. La fel ca în fiecare an, talentul, munca și efortul depus de elevii Liceului Internațional de Informatică au fost puse în valoare prin rezultatele obținute. Limba spaniolă este reprezentată cu succes în fiecare an. Pregătită de prof. Elena Dorobanțu, Șermin Izet, cls. a IX-a A, a obținut un rezultat foarte bun de 95 puncte și calificarea la națională. Alături de ea au participat și Busra Bittar, cls. a IX-a, care a obținut Premiul II și Cassandra Gorcea, cls. a X-a, cu Mențiune.
Sâmbătă, 14 martie, a avut loc faza județeană a Olimpiadei de Limba Turcă, la care Asan Selin, cls. a IX-a, a obținut Premiul I și calificarea la faza națională de limba turcă. Eleva a fost pregătită de prof. Habil Yener. Nota 9.90 a departajat-o lejer de următorul clasat și o clasează ca favorită pentru un premiu la faza națională ce va avea loc la Medgidia în aprilie. Alături de ea a concurat și Fatma Kuris, care a obținut nota 8.15.INFOMATRIX 2015, Etapa Nationala

Vineri 27 martie 2015, la UNIVERSITATEA EUROPEI DE SUD-EST LUMINA -Şoseaua Colentina, nr. 64 B cu începere de la ora 9.00 are loc festivitatea de deschidere a celei de-a XIII-a editii a concursului international de proiecte -INFOMATRIX 2015 (etapa nationala) concurs organizat in colaborare cu Ministerul Educatiei Nationale. Infomatrix se adreseaza elevilor de liceu si studentilor care intra in competitie la una dintre urmatoarele categorii: Computer Art, Hardware Control, Programming,Short Movie si Robotics . Obiectivul concursului este sa-i incurajeze pe tineri sa-si foloseasca imaginatia, pasiunea si creativitatea pentru a realiza inovatii tehnologice care ar putea aduce o schimbare pozitiva in societate. Este cunoscut ca in fiecare an companiile in domeniu urmaresc evolutia participantilor si chiar se arata interesate de achizitia unor dintre proiectele acestora. INFOMATRIX este o competiţie internatională organizată anual, în România, începând cu anul 2003, de Fundația Lumina Instituţii de Învăţământ , fiind inițiată pentru a permite celor mai buni elevi si studenţi din domeniul IT să se cunoască şi să facă schimb de idei prin prezentarea de proiecte IT&C.


Programming classes with Robotics

Programming with Robotics, students from 10B enjoying the sumo robot contest. Students design and program the robots in order to remain in the ring.


PI Day 2015 Activities

Mr Serdal carried out various activities on PI Day 2015, students competed on:
1- Memorizing Digits of PI
2- Pie Eating Contest
3- Decorating Pie Contest
4- T-Shirt Design Contest
5- Photo Contest
Images of activities and contestTrei elevi calificați la Olimpiada Națională de Informatică

Elevii Liceului Teoretic Internațional de Informatică au demonstrat încă o dată cât de bine pregătiți sunt la materia care împrumută numele liceului, calificându-se la etapa națională a Olimpiadei de Informatică. La clasa a IX-a elevii Andreas Casapu și Arif Ozturk au obținut punctaje de 120 și respectiv 110, fiind primii pe județ, iar la clasa a X-a Mihnea Gafton s-a calificat la națională de pe locul II, cu un punctaj de 166 de puncte. Alături de ei, au obținut punctaje frumoase și alți elevi de clasa a IX-a, Radu Zevri – 90 puncte, Yasin Ibraim – 75 puncte, Robert Lică – 55 puncte și Tiberiu Georgescu – 20 puncte. Elevii au fost pregătiți de prof. Ali Cabas și Daniela Răvoiu.


Premiul II la Olimpiada Județeană de Istorie

Sâmbătă, 7 martie, a avut loc etapa județeană a Olimpiadei de Istorie, la care au stralucit și elevele Liceului Teoretic Internațional de Informatică pasionate de istorie. Claudia Costin, cls. a IX-a, a obținut cea de-a două notă din concurs la categoria ei de vârstă, primind astfel Premiul II. Alături de ea a concurat și Alexandra Carapcea, cls. a XI-a, care a obținut o Mențiune. Elevele au fost îndrumate de prof. Raluca Văduva.


Ziua Mamei

Vineri, 6 martie, în sala de prezentare a Liceului Teoretic Internațional de Informatică a avut loc o activitate dedicată mamelor, femeilor acestei instituții. Astfel, elevii claselor a IX-a A, B și a X-a A, B, C au pregătit momente lirice, reflexive, extrem de emoționante. Elevii au fost îndrumați de profesori de limba și literatura română Mariana Căpităneanu, Alina Mihalache și Cristina Ivan. În timpul activității au fost oferite femeilor prezente flori, mărțișoare și bomboane, de fapt simboluri pentru dragostea pe care fiecare dintre noi o purtăm mamelor noastre.


Premiu de excelență pentru Elif Memet la Gala 10 Oameni de Valoare pentru Constanța

Cei mai apreciați profesioniști constănțeni din domeniul academic, medicină, dezvoltarea societății, administrație, politică, lumea afacerilor, cultură și artă, sport, muzică- divertisment și presă au fost laureați, ai galei anuale "Zece oameni de valoare", desfășurată la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța, sâmbătă, 7 martie. Alături de ei, au fost decernate și cinci premii de excelență, de către organizatorii galei, printre care și elevei Liceului Teoretic Internațional de Informatică, Elif Memet, cunoscută acum la nivel național pentru eseul premiat cu o invitație la Casa Albă. Premiul ”Oameni de Valoare” i-a fost inmanat de Acad.Prof.Dr. Vasile Sarbu, iar la ceremonie a fost insotita de familie, de directorii liceului, prof. Mustafa Bedir si Ahmet Kose si de mult indragita profesoara de matematica, prof. Alexandra Botosanu.


Patru medalii la Etapa locală a Olimpiadei de limba turcă

Elevii Liceului Teoretic Internațional de Informatică au participat la etapa locală a Olimpiadei de Limba Turcă, ce a avut loc simbătă, 21 februarie, la București. Elevii au avut parte de competiții diverse și provocări începând cu prima oră a dimineții. Echipa liceului nostru și-a dat concursul la categoria dans cu 4 elevi, 2 la abilități speciale, un elev la recitare de poezie, un elev la citire și un elev la limba turcă – avansați. Dintre aceștia, Horia Culea și Andrei Bâra au obținut medalia de argint la abilități speciale, Alexandru Oprea a obținut medalia de bronz la poezie și Selin Asan medalia de aur și calificarea la etapa națională la limba turcă avansată. Felicitări tuturor.


Mic-dejun cu elevii claselor a XII-a

Marți, 3 martie, elevii claselor a XII-a A și B ale Liceului Teoretic Internațional de Informatică au avut parte de o primă oră mai specială, în care au lăsat fizica și matematica deoparte și s-au delectat cu un mic-dejun informal cu profesorii Alexandra Botoșanu, Victoria Olaru, Mohammet Aydin și Ali Cabas. Un moment de respiro binevenit în saptămâna simularilor pentru examenele de bacalaureat.


Suher, calificată la Olimpiada Națională de Limba Română

Sâmbătă, 21 februarie, elevii talentați la Limba și literatura română și-au dat concursul la Olimpiada Județeană a acestei discipline. Astfel, din peste 150 de elevi, numai sase s-au calificat la faza națională, și printre ei a fost și Suher Anduraman, elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică. Eleva, îndrumată de prof. Alina Mihalache și Mariana Căpităneanu, a demonstrat pentru a treia oară consecutiv că este prima pe nivelul ei de clasă cu un rezultat aproape perfect. Alături de ea au concurat Hulya Anefi și Alexandra Chiforeanu, susținute de prof. Cristina Ivan și respectiv, Alina Mihalache, amândouă eleve în clasa a IX-a și aflate la prima participare la Olimpiada de limba română, au obținut câte o mențiune. Felicitări fetelor și mult succes în continuare.


Un nou succes în domeniul științelor economice

Sâmbătă, 21 februarie, elevii Liceului Internațional de Informatică au participat la Concursul Interjudețean de economie ”Anghel Rugină”, ce a avut loc la Buzău. La această competiție au mai participat și elevi de la Colegiul Economic Buzău, organizatorul concursului, Colegiul economic ”Ion Ghica” Brăila, Liceul Ovidius din Constanța. Alexandra Carapcea, elevă în clasa a XI-a la Liceul Internațional de Informatică, a obținut o Mențiune la secțiunea ”Analiza economică”. Alături de ea a participat și elevul Mario Drăgan, tot din clasa a XI-a. Ambii elevi au fost îndrumați de prof. Victor Mihalașcu.


O clasă de elevi calificată la etapa județeană a Olimpiadei de matematică

În număr mare s-au prezentat la etapa locală a olimpiadei de matematică elevii premianți ai Liceului Teoretic Internațional de Informatică. Și tot în număr mare au dominat clasamentele la clasele a IX-a și a X-a. Andrei Bâra, cls. IX, a obținut prima notă din concurs și punctaj maxim. Alături de el la clasa a IX-a s-au calificat la județeană Radu Zevri, Ana Milcu, Tiberiu Corcescu, Horia Culea, Andrei Barbu. Alex oprea și Tiberiu Georgescu au obținut, de asemenea, rezultate bune. La clasa a X-a Adrian Păunescu, Roxana Vătămanu și Andreia Podașcă au fost primii din liceul nostru și, de asemenea, s-au calificat la județeană. Elevii au fost pregătiți de prof. Cristina Văcărescu și Mihai Bogdan.


Doi elevi calificati la Etapa nationala a Olimpiadei de Fizica

Sâmbătă, 14 februarie, a avut loc etapa județeană a Olimpiadei de fizică, concurs care a adus Liceului Teoretic Internațional de Informatică numai rezultate excepționale. Alexandru Oprea, cls. IX-a, a obținut Premiul I și calificarea la naționala din aprilie, ce va avea loc la Vaslui, iar Akan Mijdaba, cls. a XI-a, a obținut de asemenea, premiul I și a doua calificare consecutivă la etapa națională. Alături de ei, au avut rezultate foarte frumoase și Horia Culea, cls. a IX-a, cu premiul II, Mihai Petrea, cls. a X-a, cu premiul III și Mihnea Gafton, cls. a X-a, cu Mențiune. Elevii au fost îndrumați de prof. Victoria Olaru.


Serban Dragos a realizat un proiect care poate revoluţiona medicina

Dragoș Șerban, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică, a realizat un proiect, ”A non-invasive approach to brain tumors classification based on their textured pattern in MR images and CT scans”, prin care a oferit o alternativă la biopsia tumorilor cerebrale. Dragoș, care în urmă cu un an a fost supus unei intervenții chirurgicale de indepărtare a unei tumori osoase, și care a trăit pe pielea lui temerile și incertitudinile care acompaniază așteptarea rezultatelor unei biopsii, a fost astfel inspirat în a realiza un program pe computer care dă verdictul imediat cu privire la statutul canceros sau benign al unei tumori. Dragoș a ințeles atunci când de grea este așteptarea, cu atât mai mult pentru cei care au un răspuns de tumoare malignă, și pentru care intervalul de așteptare de aproximativ o luna poate ar face o diferență în aplicarea tratamentului. Elevul a primit deja confirmarea reușitei sale prin obținerea Premiului I absolut cu medalie de aur la Concursului Național de Științe și Tehnologii FirSTep, ce a avut loc sâmbătă, 14 februarie, la București. Aici proiectul lui a fost aclamat de toată lumea, specialiști în domeniu sau nu. De asemenea, el s-a calificat la cel mai mare concurs de proiecte internaționale, ISWEEP, ce va avea loc la Houston, SUA, în mai 2015. Dragoș va participa la categoria ”Environment health disease prevention”.


Succes, dupa succes la Firstep 2015

Sute de copii participanți, aproape 250 de proiecte prezentate la Concursul Național FirSTep, ce a avut loc sâmbătă, la Școala Internațională București (ISB). Competiția, organizată pentru al treilea an consecutiv de către Lumina Instituții de Învățământ , se bucură de interes din partea elevilor , profesorilor și părinților . Din toate aceste proiecte, s-au distins cele patru realizate de elevii Liceului Teoretic Internațional de Informatică, toate fiind jurizate ca demne de podium. Primul proiect din concurs a fost cel realizat de Dragos Serban, cls. XI, coordonat de prof. Ali Cabas, ”A non-invasive approach to brain tumors classification based on their textured pattern in MR images and CT scans”, prin care a oferit o alternativă la biopsia tumorilor cerebrale. El a obținut medalia de aur cu Premiul I absolut și admirația tuturor membrilor juriului. Alexandra Carapcea și Iris Uță, coordonate de prof. Marius Lungu, au obținut medalia de argint cu proiectul ”Blood fertiliser”, un fertilizator organic care are la bază subproduse din industria alimentară și industria vinului.
Cristian Frățilă, cls. XI, coordonat de prof. Marius Lungu, a obținut, de asemenea, medalia de argint cu proiectul ”Air Filter for domestic consumption”, un filtru de aer pentru consumatorii casnici. Suher Abduraman, cls. X, și Claudia Costin, cls. IX, coordonate de prof. Raluca Văduva, au obținut medalia de bronz cu proiectul ”Construcții monumentale de-a lungul istoriei”Studiu în Danemarca

Miercuri, 11 februarie, elevii claselor a XI-a si a XII-a sunt invitați la o prezentare a opțiunilor de studiu în Danemarca. Prezentarea va fi susținută de un absolvent al Liceului Teoretic Internațional de Informatică, Cosmin Croitoru, care în prezent studiază arhitectura în această țară. Toți cei care sunt interesați de a afla mai multe despre universitățile din danemarca, viața socială, costuri și oportunități sunt invitați în sala de prezentare, începând cu ora 12.40. Nota. Deoarece locurile sunt limitate în sala de prezentare îi rugăm să participe doar pe cei care sunt interesați de a-și continua studiile în străinătate.


Premii spectaculoase la Olimpiadele locale

In luna ianuarie au avut loc olimpiadele locale la disciplinele limba și literatura română, fizică și informatică, unde elevii Liceului Teoretic Internațional de Informatică au avut rezultate excepționale, ei distingandu-se printre primii din municipiul Constanța. La Limba și literatura română Alexandra Chiforeanu (cls. IX D), a avut primul rezultat din oraș cu 114.5 puncte, fiind urmată nu foarte departe de Hulya Anefi (cls. IX A). Tot la limba română Suher Abduraman (cls. X) a avut cea de-a treia notă din concurs și un frumos punctaj de 108 puncte. Alexandra și Suher au fost coordonate de prof. Alina Mihalache, iar Hulya de prof. Cristina Ivan. La Fizică cele mai bune note au venit de la Alexandru Oprea și Horia Culea (cls. IX) care au obținut Premiul II, Mihnea Gafton care a obținut premiul I și Mihai petrea cu Premiul II la cls. X și Akan Mujdaba cu premiul I la cls. XI. Cei cinci elevi au fost pregătiți de prof. Victoria Olaru. La Informatică elevii claselor a IX-a au stabilit un record de 4 participări punctate cu 4 note de 10 și Premiul I, prin elevii Andreas Casapu, Yasin Ibraim, Arif Ozturk și Radu Zevri. La clasa a X-a Mihnea gafton, de asemenea, a obținut nota maximă și Premiul I. Toți au fost coordonați de prof. Ali Cabas și Răvoiu Daniela.


Infomatrix 2015, Concurs International de Proiecte

Infomatrix este un Concurs International de Proiecte, organizat de Instituțiile de Învățământ Lumina în parteneriat cu Ministerul Educației naționale și Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti pentru a încuraja tinerii în a-și pune în aplicație imaginația, pasiunea și creativitatea pentru a realiza inovații în tehnologie, care pot face o diferență în lumea de azi.
Competiția InfoMatrix nu are doar rolul de a promova excelența profesională, dar și de a facilita dialogul și cooperarea interculturală, prin implicarea elevilor și profesorilor din diverse țări.
În acest an competiția iși propune să devină mai internațională ca dimensiune și domenii. Pentru a realiza acest scop, elevii din toată lumea care indeplinesc criteriile de participare sunt invitați săparticipe. Dacă ești interesat de domeniul programării sau artei de realizare a fimelor, poți să ni tealături, pe infomatrix.roEleva invitata la Casa Albă, în urma câștigării unui concurs de eseuri internațional

Elif Memet, elevă în cls. XII B a Liceului Teoretic Internațional de Informatică, a participat la un concurs de eseuri organizat de Gulen Institute Youth Platform, din Huston, SUA. Elif a participat la acest concurs alături de peste 1000 de elevi din 65 de țări. Clasându-se pe locul 13 la nivel mondial și prima din Europa, Elif a fost invitata la Ceremonia de Premiere ce va avea loc la Washington in luna aprilie și va călători acolo în mod gratuit, însoțită fiind de sora ei.
Eseul realizat de ea a răspuns la întrebarea – ”Cum se poate eradica sărăcia globală de către cetățenii lumii?”, iar soluția dezbătută în ansamblu de Elif propune microfinanțări în agricultură. Ea își va prezenta eseul la ceremonia ce va avea loc la Casa Albă în data de 15 aprilie.
Unul din obiectivele acestui program este de a ajuta tinerii în a defini probleme legate de pace și armonie socială, de a le discuta și găsi soluții din propriile perspective personale. De asemenea, participarea la acest program ajută elevii în a-și construi deprinderi sociale, în a-și dezvolta abilitățile de cercetare și compunere și nu în ultimul rând, de a interacționa și schimba idei intre ei, ca reprezentanți ai unor culturi diferite.Excursie in Statele Unite ale Americii

În perioada 7 – 17 aprilie Liceul Teoretic International de Informatică organizează o excursie in Statele Unite ale Americii, in câteva din cele mai cunoscute orașe ale lumii, New York și Los Angeles, pentru elevii și părinții liceului nostru. Cele mai frumoase și cunoscute locuri ale acestor metropole vor fi vizitate in această excursie: Empire State Building, Statuia Libertății, Central park, Turul studioului CNBC, Muzeul de ceara Madame Tussauds, Times Square, podul Brooklyn, Parcul de distracții Six Flags, Beverly Hills, studiourile Universal, etc. dar și universitățile de top Harvard, MIT și orașul Boston. Pentru mai multe detalii va rugam sa-l contactati pe prof. Ahmet Kose, director adj.


ICHC Graduates Reunion 20 Dec 2014

Our graduates from all years met with their teachers & friends on barbecue day on 20th of December. It was an enjoying, fun day overall, lots of memories, remembering high school days days, and keeping in touch with old friends. We thank all graduates participated and wish to meet in following reunions.


Premiati de catre Ministerul Educatiei

Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, şi miniştrii Remus Pricopie şi Mihnea Costoiu, au premiat miercuri, 17 decembrie, elevii care au obţinut distincţii la olimpiadele şi concursurile şcolare internaţionale în anul şcolar 2013-2014. În acest an, evenimentul organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului, unde au fost recompensaţi 266 de elevi câştigători la olimpiadele internaţionale sau regionale (juniori şi seniori), pe discipline. De asemenea, au fost premiaţi si cei 278 de profesori care i-au pregătit, precum şi cele 126 de şcoli din care provin laureaţii. Astfel, la aceasta sarbatoare a excelentei a luat parte si Liceul Teoretic International de Informatica din Constanta, prin performanta elevei Alaa Alzaitri, care a obtinut in anul scolar precedent Premiul III cu medalie de aur la Olimpiada Internationala de Limba Turca. Alaturi de ea, miercuri, a fost si prof. Habil Yener, ca reprezentant al liceului nostru.


Am adus Craciunul pentru copiii de la Siminoc

Marti, 16 decembrie, Liceul International de Informatica a fost Mos Craciun pentru aproape 200 de copii din localitatea Siminoc. Cei mici, copii de la Gradinita din Siminoc, de la Scoala Generala din Siminoc si Gradinita 2 din Murfatlar, au primit reprezentantii liceului nostrum, coordonati de prof. Claudia Bosoanca, organizatorul Clubului Community Service, cu foarte multa bucurie si, in semn de multumire pentru cadourile primate, au cantat colinde si au spus poezii.
In cadrul liceului s-au strans fonduri in valoare de 2100 RON, din contributiile daruite de elevi, parinti, profesori, targul culinar cu vanzare, dar alaturi de bani, s-au daruit si jucarii, haine, incaltaminte si rechizite. Astfel, fiecare copil a putut primi cate un pachet cu dulciuri, suc, rechizite, dar si jucarii. Multumim tuturor celor care au contribuit in a darui un Craciun mai frumos celor mai putin norocosi ca noi.4 days of IQ League Thrill

Mr Serdal organized traditional IQ League. Students gave IQ Tests each day, first day around 100 participants competed and in the second day only half of them and at the end 4 days only Gafton Mihea, Paunescu Silviu, Vatamanu Roxana, Prajovschi Liviu, and Ana Milcu Maria succeeded to qualify to final round. The last year's winner Vatamanu Roxana won the IQ League of 2014-2015 as well, congratulations to all participants.


Premii la Olimpiada de Lectura (lectura ca abilitate de viață)

Sâmbătă, 6 decembrie a.c. un număr considerabil de elevi ai școlii noastre mergeau cu mic cumare la competiția, numită Oimpiada-Lectura ca abilitate de viață-faza județeană. Această competiție valorifică experiența de lectură a elevului din învățământul preuniversitar. Obiectivul fundamental este centrat pe încurajarea abordării de către elevi a lecturii ca abilitate de viață, prin intermediul textului ficțional, nonficțional și multimodal. Elevii care au demonstrat capacitatea de a folosi lectura în vederea dezvoltării personale au fost următorii: clasa a9-a: Asan Selin - premiul al II-lea, Chiforeanu Alexandra, Dragomirescu Ionuț și Ionescu Paul au luat premiul al III-lea, Bittar Bushra și Hubati Anca au obținut mențiune. La clasa a11-a s-au prezentat: Uță Iris-Andreea- premiul al III-lea, Fășie Maria, Cristea Teodora, Vaida Alexandra, Carapcea Alexandra și Suliman Geansel au obținut mentiune. Profesorul coordinator la acestei activități a fost dna prof. Alina M.Mihalache.


Prezentare despre efectele nocive ale drogurilor si violenta in mediul scolar

Miercuri, 3 decembrie, a însemnat debutul unui program de informare pentru elevii Liceului Internațional de Informatică în cadrul căruia vor participa la ore de dirigenție susținute de diverși specialiști ce le vor oferi informații despre prevenirea situațiilor de risc.
Astfel, elevii claselor a XI-a au participat la o activitate de prevenire a consumului de tutun și substanțe cu proprietăși psihoactive, organizată de psih. Carmen Lipan, reprezentant al Agenției Naționale Antidrog. În cadrul acestei activități elevii au aflat mai multe despre principalele categorii de droguri și efectele lor pe termen lung sau scurt, cauzele și semnele consumului de tutun și substanțe psihoactive, cum pot ajuta o persoană care consumă și riscurile în plan juridic.
Alături de dna Lipan a fost și maior Anca Daniel, reprezentant al Jandarmeriei Constanța, care le-a vorbit elevilor despre diferitele forme ale violenței în mediul școlar și consecințele acestor tipuri de comportamente. Programul, organizat de prof. Ioana Stochita, va continua si cu alte tipuri de activitati și cu celelalte clase.Săptămâna limbilor moderne

În perioada 24 – 28 noiembrie elevii Liceului teoretic Internațional de Informatică s-au implicat în numeroase activități diverse, cu ocazia Săptămânii Limbilor Moderne. Alături de prof. Elena Dorobanțu, Claudia Bosoancă, Alexandra Ciobanu, Ahmet Kose, Sedat Uzer și Habil Yener, elevii au realizat postere ce reflectă sistemul politic din Spania si Germania sau despre cultura si civilizatia engleza si americana, sau diferite monumente si simboluri arhitectonice spaniole sau germane. De asemenea, unii din ei au luat masa la restaurante cu specific spaniol, Hacienda del Sol, sau englez, London Public House, sau dimpotriva, au gatit dulciuri si produse de patiserie turcesti. Cei interesati au facut o vizita la American corner, din cadrul Univ. Ovidius, afland astfel informatii despre programele de studiu din Statele Unite. Americanofilii au sarbatorit Ziua Recunoștintei realizand un curcan din fructe si discutand mai multe despre această sărbătoare, în timp ce pasionații de limba turcă au participat la un concurs în care și-au testat cunoștințele din această limbă.


CROSUL ‚1 DECEMBRIE’

Luni, de Ziua Națională a României, a avut loc tradiționalul Cros de 1 Decembrie, eveniment organizat de Liceul Teoretic Internațional de Informatică, în colaborare cu DJST Constanţa, Prefectura Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Constanţa, Asociația Județeană de Atletism, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Constanţa, Inspectoratul Şcolar Constanţa, Poliţia Rutieră Constanţa şi Şcoala Gimnazială Spectrum Constanţa. Startul competiției a fost dat din fața statuii Victoria din Parcul Arheologic. Traseul nu este unul dificil: strada Traian - bulevardul Tomis - bulevardul Ferdinand - strada Mircea cel Bătrân - bulevardul Mamaia - bulevardul Tomis, punctul terminus fiind Liceul Internaţional de Informatică. Scopul acestei competiții este promovarea sportului printre elevi și nu numai. Crosul de 1 Decembrie a devenit deja un brand în lumea sportului constănțean și este așteptat cu sufletul la gură în fiecare an ca o modalitate mai activă de a sărbători Ziua Națională. Ajuns deja la a XV-a ediţie, acest eveniment sportiv s-a bucurat și anul acesta de o participare numeroasă. Sute de constănțeni s-au adunat în fața statuii Victoria pentru a alerga pentru sănătatea lor și pentru România. Toti participanții sosiți la Liceul Internațional de Informatică au primit câte un tricou cu logo-ul „Crosul 1 Decembrie”, iar primii clasati au primit premii in bani. Din partea Liceului Teoretic Internațional de Informatică au participat Alexandru Oprea si Deniz Mengazi (cls. IXC), Roxana Vatamanu (cls. XA), Rareș Horneț (cls. XIB) si Cristian Ghiță (cls. XIIA). Îi felicităm și îi așteptăm și la edițiile viitorare.


Medalia de bronz la Salonul de Inventică

Ministerul Tineretului şi Sportului a organizat în perioada 19 – 23 noiembrie 2014, la Complexul Expoziţional Romexpo, Bucureşti, cea de a XII-a ediţie a „Salonului Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret”. La această competiție au participat elevele Liceului teoretic Internațional de Informatică, Alexandra Carapcea și Iris Uță, cls. XI A, cu proiectul ”Fertilizatori organici aplicați pe sol ecologic”. Cu acest proiect elevele, coordonate de prof. Marius Lungu, au obținut Premiul III, cu medalia de bronz, la categoria Științe Aplicate. Iris și Alexandra, mezinele concursului, au avut ocazia de a-și expune proiectul alături de zeci de alți tineri din toată țara, care au preocupări, cunoştinţe şi aptitudini provenind din diverse domenii. Unul din aspectele cele mai apreciate de elevele noastre la acest eveniment a fost ocazia de a cunoaște atâția tineri cu preocupări interesante și similare lor. În cadrul Salonului au avut loc expoziţii de invenţii şi idei, vernisaje, conferinţe, mese rotunde şi dezbateri pe diferite domenii ale educaţiei, culturii şi ştiinţei, ale economiei creative. Această iniţiativă îşi propune să ofere o abordare mai largă a noţiunii de inventică şi creativitate, să îndrepte atenţia tinerilor spre o societate a viitorului.


Barcelona Trip

Mr Ahmet Kose, Oprea Alexandru 9C, Paul 9D and Halibei Andrei 10C had a trip to Barcelona..


Cooking Club ShowCase

Liceul International presents cooking club activities, enjoyable moments, delicious recipes, tea&talks…


Premii la Concursul Laurentiu Panaitopol

Sâmbătă, 22 noiembrie, a avut loc a VII-a ediție a Concursului Național Laurenţiu Panaitopol, organizat de către Filiala Bucureşti a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România şi Institutul de Matematică al Academiei Române, la Colegiul Naţional Spiru Haret din Bucureşti.
Matematicienii Liceului Teoretic Internațional de Informatică s-au întors cu rezultate excepționale, distingându-se astfel din sutele de elevi alături de care au participat. Ana Maria Milcu, elevă în clasa a IX-a C, a obținut cel de-al doilea rezultat din concurs și Premiul II, Tiberiu Corcescu, de asemenea elev în clasa a IX-a C, a obținut nota imediat următoare și Premiul III, iar Adrian Păunescu, clasa a X-a A, s-a întors acasă cu un binemeritat premiu III. Alături de ei au concurat și au obținut note frumoase Radu Zevri, Andrei Bara și Andrei Barbu, elevi în clasa a IX-a, și Andreea Podașcă, clasa a X-a. Elevii au fost îndrumați de prof. Cristina Văcărescu și Mihai Bogdan.1234